Eiropas Savienības politika Austrumu partnerības attīstībai: Austrumu partnerības samitu loma. - Šķendere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs „Eiropas Savienības politika Austrumu partnerības attīstībai: Austrumu partnerības samitu loma” ir veltīts Austrumu partnerības attīstības izpētei, ko veicinājusi Eiropas Savienības Kaimiņvalstu politika. Austrumu partnerība ir viena no ES ārējās politikas prioritātēm, tāpēc tās ietvaros dažādās formās tiek stiprināta sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm, lai caur savstarpēju ekonomisku un politisku attiecību veidošanu ES nodrošinātu ekonomisku, politisku stabilitāti un mieru kaimiņvalstīs, kā arī ES robežu stiprināšanu. Viens no augstākā politiskā līmeņa daudzpusējās sadarbības formātiem ir Austrumu partnerības samiti, kuru laikā tiek izvērtēti Austrumu partnerības sasniegtie rezultāti un iezīmēti jauni attīstības virzieni. Šajos samitos piedalās ES 28 dalībvalstu un 6 Austrumu partnerības valstu vadītāji, kā arī ES institūciju augstākās amatpersonas un eksperti. Maģistra darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek aplūkotas Starptautisko attiecību teorijas un to piemērošana ES ārējās attiecībās, raksturota Eiropas Kaimiņu politika un Austrumu partnerības būtība. Otrajā daļā tiek aplūkoti ES asociācijas līgumu teorētiskie un tiesiskie aspekti, kā arī noslēgtie līgumi ar Austrumu partnerības valstīm, sniegts AP valstu raksturojums un analizēti trīs notikušo AP samitu rezultāti. Darba trešajā daļā tiek apkopoti ekspertu viedokļi par AP kopumā un prognozēm AP attīstības Rīgas samita laikā, savukārt nodaļas noslēgumā tiek analizēti AP Rīgas samita rezultāti. Atslēgvārdi: Austrumu partnerība, Austrumu partnerības samits, Eiropas Savienība, Eiropas Kaimiņu attiecību politika, starptautisko attiecību teorijas

The Master thesis „European Union’s policy towards Eastern Partnership’s development: the role of the Eastern Partnership summits” analyzes the development of the Eastern partnership, supported by the European Union’s (EU) Neighbourhood policy. Eastern partnership is one of the priorities of the EU’s Foreign policy through which EU strengthens the economic and political copperation with the Eastern partnership members, in order to enhance economic and political stability and peace in the neighbouring countries, as well as to strengthen the borders of the EU. Eastern Partnership Summit is one of the most important political activities in the multilateral cooperation, during which parties assess the accomplishments of the Eastern Partnership and draw new directions for further development. Leaders from the 28 EU and 6 Eastern Partnership countries, as well as the Senior Officials of the EU and experts participate in the summits. The Master Thesis consists of three parts. The first part reviews the theories of International Relations and their application in the EU Foreign relations; and characterizes the Neighbourhood policy of EU and the Eastern Partnership. The second part reviews the theoretical and legal aspects of the Association agreements of the EU, as well as the reached agreements with the members of the Eastern Partnership; characterizes the members states of the Eastern Partnership and analyzes the results of the three past summits. The third part presents the expert opinions about the Eastern Partnership and theirs forecasts for the development of the Eastern Partnership during the Riga Eastern Partnership Summit. The concluding part analyzes the results of the Riga Eastern Partnership Summit. Key-words: Eastern partnership, Eastern Partnership Summit, European Union, European Neighbourhood policy, Theories of International Relations
European Union's policy towards Eastern Partnership's development: the role of the Eastern Partnership summits.
Keywords: Ekonomika; Austrumu partnerībā; Starptautiskās teorijas; Eiropas Kaimiņu attiecību politika; Austrumu partnerības samits; Eiropas Savienība