Māsas profesionālās darbības vaskulārās demences pacientu aprūpē - Strapcāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc pastāvīgus un daudzpusīgus kognitīvo funkciju traucējumus (atmiņa, valoda, vizuāli-telpiskā izjūta, dažādas prasmes, cēloņsakarību izpratne, spriešanas spējas). Šīs kognitīvās pārmaiņas kulminējas ar dažādas intensitātes personības un uzvedības izmaiņām un ietekmē indivīdu viņa ikdienas aktivitātēs, ierobežojot tās (salīdzinājumā ar iepriekšējo dzīves periodu). Simptomu agrīna atpazīšana ir ļoti svarīga demences attīstības aizkavēšanā un norises korekcijā. Globālas izmaiņas vecuma demogrāfijā un paredzamais ar vecumu saistīto slimību pieaugums, ieskaitot demenci, sastāda nopietnu sabiedrības veselības problēmu. Demences vēlīnā stadijā cilvēks kļūst pilnībā atkarīgs no aprūpētāja, neorientējas ne vietā, ne laikā, neizprot apkārt notiekošo, nespēj veikt līdz tam zināmas darbības, piemēram, ēšanu vai labierīcību izmantošanu, nespēj pilnvērtīgi lietot un saprast valodu, bieži nepazīst tuviniekus, var sākties uzvedības izmaiņas (piemēram, agresivitāte), personības traucējumi un uztveres traucējumi (redzes vai dzirdes halucinācijas). Pētniecības jautājums: Kādas profesionālās darbības māsa pielieto klientiem ar vaskulāro demenci? Pētījuma metode: kvalitatīvā pētījuma metode, kas balstās uz kvalitatīvo datu ieguvi un analīzi. Pētījuma instruments: intervijas protokols Pētījuma dalībnieki: 7 māsas Pētījuma vieta: Vidzemes sociālās aprūpes centrs Atslēgvārdi: māsa, profesionālā darbība, vaskulāra demence, personības traucējumi, pašaprūpes trūkums

Dementia is a brain disorder that causes persistent and versatile impairment of cognitive function (memory, language, visual-spatial sense, different skills, understanding causalities, reasoning abilities). These cognitive changes culminate in changes in personality and behavior of varying intensity and affect an individual in their daily activities, limiting them (compared to the previous period of life). Early recognition of symptoms is critical in delaying dementia development and correcting progress. Global changes in age demographics and the expected rise in age-related illnesses, including dementia, add up to a serious public health problem. At a late stage of dementia, a person becomes completely dependent on a care giver, not orientated in place or in time, not understanding what's going on around them, not being able to carry out activities known until then, such as eating or using facilities, not being able to fully use and understand language, often not knowing loved ones, behavioural changes (such as aggressiveness), personality disorders and perceived disorders (hallucinations of vision or hearing) can begin. Research question: What occupational activity does a nurse apply to clients with vascular dementia? Study method: qualitative study method based on qualitative data acquisition and analysis. Research tool: interview transcript Study participants: 7 nurses Study site: Vidzeme social care centre Keywords: vascular dementia, personality disorder, lack of self-care
Professional activities of nurses that care of patients with vascular dementia
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; māsa; profesionāla darbība; vaskulāra demence; personības traucējumi