Dzimumu stereotipi nodarbinātības jomā Baltijas valstīs - Astratova, Olga (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā “Dzimumu stereotipi nodarbinātības jomā Baltijas valstīs” tiek analizēti pirmsākumi, procesi un mehānismi ilgtermiņa stereotipu mainīšanas politikas attīstībai mūsdienu sabiedrībā. Tiek pētīts, kā var veidot attiecības starp darba devējiem un darba ņēmējiem, lai abas puses mazāk koncentrētos uz “dzimuma efektu” savā darba vietā. Tiek noteikts, cik lielā mērā pastāvošie dzimumu stereotipi nodrošina sieviešu veiksmīgu iekļaušanos darbaspēkā; kuri stereotipi galvenokārt traucē sieviešu profesionālo zināšanu un spēju attīstībai un kā Eiropas Savienības darba likumdošana atbalsta dzimumu līdztiesību darba tirgū. Darba analītiskā daļa ietver kultūras, vēstures un sociālekonomiskos parametrus. Darba mērķis ir pārskatīt pašreizējo situāciju saistībā ar dzimumu stereotipiem nodarbinātības jomā Baltijas valstīs. Pētījuma ietvaros autore analizēja iepriekšējos pētījumus, dzimumu statistiku un citu publiski pieejamo informāciju, kā arī veica oriģinālas daļēji strukturētas intervijas ar četrpadsmit ražošanas uzņēmumu darbiniekiem no trim Baltijas valstīm.

The master's thesis "Gender stereotypes in employment in the Baltic States" analyzes the origins, processes and mechanisms for the development of a long-term policy to change stereotypes in amodern society, explores how the relations between employers and employees can be built so that both of the parties would be less focused on the “gender effect” in their workplace. It is determined to what extent the existing gender stereotypes ensure the successful inclusion of women in the labor force; which stereotypes primarily hinder the development of women's professional knowledge and abilities, and how the labor legislation of the European Union supports gender equality in the labor market. The analytical part of the work includes cultural, historical and socio-economic parameters. The aim of the work is to review the current situation related to gender stereotypes in employment in the Baltic States. Within the framework of the study, the author analyzed previous studies, gender statistics and other publicly available information, as well as conducted original semi-structured interviews with the employees of fourteen manufacturing companies from three Baltic States.
Gender Stereotypes in Employment in the Baltic States
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; gender; stereotype; equality; employment; discrimination