Etnopolitisko diskursu analīze: valodas kopienu varas attiecības Latvijā - Kļave, Evija (Latvijas Universitāte, 2010)
Latvijas sabiedriba ir verojamas vairakas latviešu un krievu etnolingvistisko grupu konflikta pazimes, vienlaikus starp abam valodas kopienam nav atklatu sociali politisku vai etnisku konfliktu grupu limeni. Promocijas darbs ir izstradats intepretativas sociologijas perspektiva, izmantojot poststrukturalisma un kritiska diskursa analizes teorijas un plašu kvalitativo datu kopu analizi. Ta merkis ir radit diskursa teorijas un analize balstitu Latvijas lielako valodas kopienu varas attiecibu skaidrojumu etnopolitikas lauka. Promocijas darba ir sniegts plašs diskursa teorijas epistemologijas izklasts, izmantoto teoretisko pieeju analize, veikta strukturala valodas kopienu un politikas veidotaju etnopolitisko diskursu analize. Petijums skaidro un pamato valodas kopienu diskursivo konfliktu ka šo grupu varas attiecibu formu un ta izpausmes socialaja realitate. Atslegvardi: diskurss, valodas kopiena, vara, konflikts, etnopolitika.

In the society of Latvia several indicators of conflict between Latvian and Russian ethnolinguistic groups can be observed. Meanwhile, there are no open socio-political or ethnic conflicts between the both language communities at the group level. The thesis is elaborated in the perspective of interpretative sociology, applying the poststructuralist discourse theory, critical discourse analysis and the analysis of large qualitative data corpora. The aim of the study is to explain the power relations of the two biggest language communities in Latvia through the approach of discourse theories. In the thesis one can find the epistemology of discourse theory, the analysis of theoretical approaches applied to the structural analysis of ethnopolitical discourses of the language communities and politicians. The study explains and justifies the discursive conflict of the language communities as a form of their power relations and its resultant manifestation in social reality. Key words: discourse, language community, power, conflict, ethno politics.
The Ethnopolitical Discourse Analysis: Power Relations of Language Communities in Latvia
Keywords: Socioloģija; Diskurss; Sociology