Sieviešu emancipācijas diskurss Latvijas presē 19. gadsimtā - Gilova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Sieviešu emancipācijas diskurss Latvijas presē 19. gadsimtā” mērķis ir analizēt sieviešu emancipācijas jautājumu darbā analizētā laika posma preses izdevumos un reflektēt par tā atspoguļojumu publiskajā sfērā. Teorētiskajā daļā izklāstītas tēmas par sieviešu emancipāciju, Latvijas sievieti 19. gadsimtā, kā arī Latvijas preses vēsturi un diskursu. Pētījumā izmantota kontentanalīze un vēsturiskā diskursa analīze. Prognozējamie darba rezultāti: Balstoties uz veikto tēmas analīzi pētījuma gaitā, kā arī iegūtajiem secinājumiem, tiks atbildēts uz izvirzītajiem pētnieciskajiem jautājumiem. Atbilstoši iegūtajai informācijai, atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem ļaus gūt padziļinātāku priekšstatu par sieviešu emancipācijas kustību 19. gadsimta latviešu preses izdevumos.

The aim of the bachelor's thesis "Discourse of women's emancipation in the Latvian press in the 19th century” is to analyze the issue of women's emancipation in the press in the analyzed period and to reflect on its reflection in the public sphere. The theoretical outlines topics about women's emancipation, the Latvian woman in the 19th century, as well as the history and discourse of the Latvian press. The theoretical part presents topics about women's emancipation, the Latvian woman in the 19th century, as well as the history and discourse of the Latvian press. The study uses content analysis and historical discourse analysis. Expected results of the work: Based on the analysis of the topic during the research, as well as the obtained conclusions, the research questions will be answered. According to the information obtained, the answers to the questions raised will allow to get a deeper idea of the women's emancipation movement in the 19th century Latvian press.
Discourse of women's emancipation in the Latvian press in the 19th century
Keywords: Komunikācijas zinātne; sieviešu emancipācija; sieviešu jautājumus; 19. gadsimts Latvijas presē; Latvijas preses vēsture; sieviete 19. gadsimtā