Tiesiskā aizsardzība tiesiskās aizsardzības procesā - Talmane, Maira (Latvijas Universitāte, 2017)
Tiesiskās aizsardzības process ir samērā jauns tiesību institūts, kas Latvijā tika ieviests ar 2008. gada 1. janvāri, kad spēkā stājās Maksātnespējas likums. Kopš 2010. gada 1. novembra spēkā ir Maksātnespējas likums, kas grozīts jau 8 reizes, un uz to attiecināmi arī trīs Satversmes tiesas spriedumi. Statistikas dati par laika periodu no 2008. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 17. maijam rāda, ka no ierosinātiem 983 tiesiskās aizsardzības procesiem, 894 gadījumos tie ir izbeigti un tikai 34 gadījumos , tas ir 3,8%, tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu parādnieks ir izpildījis. Bakalaura darba „Tiesiskā aizsardzība tiesiskās aizsardzības procesā” pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai tiesiskais regulējums nodrošina tiesisko aizsardzību parādniekam un kreditoriem. Pētāmās problēmas galvenais iemesls – statistikas dati liecina par to, ka tiesiskās aizsardzības process lielākajā daļā gadījumu netiek veiksmīgi īstenots. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, kas iedalītas apakšnodaļās. Pirmajā nodaļā analizēta tiesiskās aizsardzības procesa jēga un būtība, vērtējot, vai likumdevējs ir izvirzījis atbilstošu mērķi un adekvātus līdzekļus šī mērķa sasniegšanai. Otrajā nodaļā tiek vērtēts, vai parādniekam tiesiskās aizsardzības procesā tiek nodrošināta tiesiskā aizsardzība. Trešajā nodaļā aplūkots, vai tiesiskā aizsardzība tiek nodrošināta kreditoriem. Bakalaura darba nobeigumā tiek izvirzīti secinājumi un priekšlikumi. Darbā tika izmantoti 60 literatūras avoti, tai skaitā juridiskā literatūra, normatīvie akti un juridiskās prakses materiāli. Darba kopējais apjoms ir 59 lapas.

Legal protection process is a comparatively new legal institution that was introduced in Latvia since 1 January 2008 when Insolvency Law came into force. Since 1 November 2010 there is valid Insolvency Law that was amended already 8 times, and also three judgements made by Constitutional Court are referred to it. Statistical data for the time period from 1 January 2008 up to 16 May 2017 shows that from 983 initiated legal protection processes in 894 cases they have been terminated and only in 34 , i.e. 3.8%, the debtor has implemented the plan of legal protection process measures. The aim of the Bachelor’s thesis “Legal protection in legal protection process” is to clarify whether the legal protection provides protection for both: debtor and creditors. The main reason of the problem behind research – statistical data shows that in majority of cases legal protection process is not implemented successfully. Bachelor’s thesis is divided in three chapters which are divided further in separate sections. In the first chapter author analyses meaning and nature of legal protection process by assessing whether the legislator has set appropriate objectives and adequate means for achieving this goal. In the second chapter author assesses whether there is ensured legal protection for the debtor during legal protection process. In the third chapter author describes whether the legal protection is ensured for creditors. In the end of Bachelor’s thesis there were made conclusions and proposals. In the thesis there were used 60 sources of literature, including legal literature, laws and regulations, and legal practice materials. The total amount of the thesis is 59 pages.
legal protection in legal protection process
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesiskās aizsardzības process; maksātnespēja; ierobežota maksātspēja; tiesiskā aizsardzība