Ozolmuižas un Rāķa purvu attīstības raksturojums - Didrihsone, Sintija (Latvijas Universitāte, 2025)
Didrihsone, S. 2025. Ozolmuižas un Rāķa purvu attīstības raksturojums. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, EZTF, Ģeogrāfijas nodaļa. Bakalaura darbā pētīti Ozolmuižas un Rāķa purva nogulumi, lai noskaidrotu kad un kā, mainoties paleoģeogrāfiskajiem apstākļiem, attīstījās purvs. Pētījumā veikti lauka darbi, tai skaitā ģeoloģiskā zondēšana un urbšana, kā arī izmantotas laboratorijas metodes nogulumu karsēšanas zudumu, kūdras botāniskā sastāva, kūdras sadalīšanās pakāpes analīzes un rezultātu interpretācija ar mērķi raksturot Ozolmuižas un Rāķa purva attīstību. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka, neskatoties uz to, ka pētītie purvi atrodas dažādos fizioģeogrāfiskos dabas apvidos, atšķirīga ir tikai to veidošanās un attīstība sākuma posmā, kamēr vēlāk, kad purvi ir sasnieguši augstā purva stadiju, to attīstība ir līdzīga.

Didrichsone, S. 2025. Characterisation of the development of Ozolmuiža and Rāķa peatlands. Bachelor's work. Riga, University of Latvia, EZTF, Department of geography. The Bachelor's work explores the sediments of Ozolmuiza and Rāķa peatland to find out when and how the peatland evolved as paleogeographic conditions changed. Studies include field work including geological coring and peat sampling as well as laboratory analysis of sediment loss on ignition (LOI), peat botanical composition, degree of decomposition and the results thereof, with the aim of characterising the development of Ozolmuiza and Rāķa peatland. The results of the study lead to the conclusion that, despite the fact that the peatlands studied are located in different physiogeographical natural areas, only their formation and development in the early stages are different, while later, once the peatlands have reached the raised bog stage, their development is similar. Key words: formation of peatlands, peat, botanical composition, degree of decomposition
Development of the Ozolmuiza and Raka peatland
Keywords: Ģeogrāfija; purvu veidošanās; kūdra; botāniskais sastāvs; sadalīšanās pakāpe