Radošo spēju sekmēšana brīvdabas pedagoģijā pirmsskolā - Solomončuka, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Kristīna Solomončuka. Kvalifikācijas darbs “Radošo spēju sekmēšana brīvdabas pedagoģijā pirmsskolā” izstrādāts ar mērķi teorētiski pētīt un empīriski pamatot pirmsskolas vecuma bērnu radošuma attīstības iespējas brīvdabas pedagoģijā. Darba teorētiskajā daļā analizēts radošuma jēdziens. Lai bērnu radošums attīstītos, ir svarīga darbības vide, jēgpilns mērķis. Šādi nosacījumi var tikt veidoti āra nodarbībās dabas izzināšanas procesā, mērktiecīgi izmantot visus resersus ko tā piedāvā. Empīriskajā pētījumā tiek pētīta radošuma attīstība 5-6 gadīgiem bērniem āra nodarbībās. Noslēgumā pieradīta hipotēze: Bērna radošā darbība āra nodarbībās būs sekmīga ja: •Tiks nodrošināta piemērota āra vide; •Tiks pielietotas dažādas metodes, kuras sekmē bērna radošumu; •Tiks nodrošināta pedagoga līdzdalība. Rotaļnodarbības tiek organizētas āra vidē, tiek izmantotas dažadas mācību metodes un paņēmieni. Bērni tiek iesaistīti dabas materiālu vākšanā, pievēršot uzmanību šo materiālu īpatnībām un rosinot tos izmantot savās rotaļā. Piedāvājot radoša uzdevuma paraugu, motivē izdomāt, kā varētu izmantot pieejamos materiālus. Bērniem tiek sniegta darbības brīvība, viņiem patstāvīgi jāizvēlas apkārtnē pieejamie materiāli un jameklē risinājums. Pētījumā tiek atspoguļotas dažadas brīvdabas pedagoģijas nodarbības, lai veiksmīgāk atspoguļotu bērnu radošuma attīstību pirms nodarbību cikla sākuma un pētījuma beigās. Kvalifikācijas darba mērķis ir caur brīvdabas pedagoģiju sekmēt bērnu radošumu. Brīvdabas pedagoģija labvēlīgi ietekmē bērna attīstību un fizisko, emocionālo veselību Atslēgas vārdi: radošums, brīvdabas pedagoģija, āra nodarbība, 5-6 gadu vecuma bērni. Kvalifikācijas darba apjoms: 49 lpp., ietver 6 attēlus, 8 tabulas, 32 vienības izmantotās literatūras, 1. pielikumus.

Author of the study: Kristina Solomonchuk The title of the study: The creative abilities at outdoor preschool pedagogy The purpose of the qualification work: To theoretically and empirically research the possibilities of creativity developing for preschool children at outdoor pedagogy. The theoretical part of the work is to analyze the term of creativity. For children’s creative development it is important to have activities around the environment,and to have a meaningful goal. Those conditions can be created in outdoor lessons in the process of learning about nature, purposefully using all the resources which are offered. The empirical research examines the development of children's creativity in 5-6 years old at outdoor lessons. In conclusion, the hypothesis was proven: The children's creative activity at outdoor lessons will be successful if: •A suitable outdoor environment will be provided. •various methods will be used that develop the child’s creativity. •the teachers participation is ensured. Game lessons organisation is in the outdoor environment, using various teaching methods and techniques. Children participate in collecting natural materials,paying attention to the characteristics of the materials and encouraging them to use them in their games. By offering a creative tasks example,it motivates to think about how available materials could be used.Children are given freedom of action, and they have to choose indepently the possible materials around and to include them in their games. The research reflects many outdoor activities which reflect childrens creativity before beginning the lessons and at the end of the research. The main aim of the research is to contribute to the creativity of the children through outdoor activities. Lessons outdoors have a good influence on the development of children and their emotional and physical health. Key words: creativity, outdoor pedagogy, outdoor lesson, 5-6 years old children. The qualification work consists of: 49 pages, it includes 6 pictures, 8 nameplates, 32 used literature lists, and 1 application.
The creative abilities at outdoors preschool pedagogy
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; brīvdabas pedagoģija; āra nodarbība; 5 - 6 gadu vecuma bērni