Nodarbināto atbildība par darba kārtības noteikumu neievērošanu. - Aizpurietis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā pētīts un analizēts nodarbināto darba kārtības noteikumu leģitīmais mērķis un nepieciešamība ierobežot personas noteiktās brīvības un tiesības, kuras nostiprinātas dažādos normatīvajos aktos, tajā skaitā Latvijas Republikas Satversmē. Salīdzinātas būtiskākās atšķirības un kopīgās pazīmes starp darbinieku un Valsts dienestā nodarbināto darba kārtības noteikumu un ētikas kodeksa ievērošanas pamatprincipiem un to tiesisko pamatu darba laikā, gan ārpus darba laika. Apskatītas būtiskākās problēmu situācijas atbildības apmēra noteikšanai un piemērošanai darba noteikumu pārkāpšanas gadījumos. Darba mērķis ir apzināt esošo tiesisko regulējumu un pamatprincipus nodarbināto personu ierobežošanas nepieciešamībai, nosakot atbildības apmēru un kārtību. Rast ieteikumus darba kārtības noteikumu izstrādes pilnveides procesam pēc iespējas mazāk ierobežojot darbinieka tiesības uz garantētajām tiesībām un brīvībām. Darba uzdevums ir analizēt un salīdzināt, cik tālu un vai darba devējs ar darba kārtības noteikumiem drīkst ierobežot darbinieka, kā privātpersonas subjektīvās tiesības un brīvības. Kā arī šādos gadījumos izvērtēt atbildības noteikšanas un piemērošanas tiesisko pamatu. Izvērtēt tiesu praksē paustās atziņas.

The Bachelor's paper examines and analyzes the legitimate aim of the agenda and the need to restrict the freedoms and rights established by the individual, which are enshrined in various normative acts, including the Constitution of the Republic of Latvia. Compared the most significant differences and common features between the principles of the agenda and the code of ethics for employees employed in the civil service, and their legal basis during and outside working hours. The most important problem situations for determination and application of the liability level, cases of violations of labor regulations are considered. The aim of the work is to identify the existing legal framework and the basic principles for the need for limiting persons employed by determining the extent and procedure of liability. Find recommendations for improving the process of drafting the agenda, minimizing the employee's rights to guaranteed rights and freedoms. The job is to analyze and compare how far and whether the employer can restrict the subjective rights and freedoms of an employee, as an individual, by the rules of the agenda. Also, in such cases, consider the legal basis for determining and enforcing liability. Evaluate the lessons learned in court practice.
Employee responsability for non-compliance with the rules of procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; darba; kārtība; noteikumi; darbinieks; atbildība