Hiperbolas veidošanas principi atiskās traģēdijas un komēdijas valodā: salīdzinošais aspekts - Ļaksa, Laura (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma ir “Hiperbolas veidošanas principi atiskās traģēdijas un komēdijas valodā: salīdzinošais aspekts” un darba mērķis ir izpētīt kādi ir hiperbolas veidošanas principi komēdijās un traģēdijās. Pētniecībai izvēlētas 3 Aristofana komēdijas “Jātnieki”, “Līsistrate” un “Vardes” un 3 Sofokla traģēdijas “Antigone”, “Trāhīniete”, “Valdnieks Oidips”. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkots jēdziens “hiperbola” antīko teorētiķu traktātos un mūsdienu uzziņu un zinātniskajā literatūrā. Pētījuma prakstiskajā daļā par pamatu tiek ņemti Kvintiliāna traktātā “Institutio Oratoria” izdalītie hiperbolu veidošanas principi, kā arī izvirzīts piedāvājums veidot jaunu grupu. Atslēgas vārdi: hiperbola, Kvintiliāna teorija, atiskā komēdija un traģēdija.

The theme of the Master’s paper is „Principles of Hyperbole Formation in the Language of Attic Tragedy and Comedy: Comparative Aspect” and the aim of the paper is to explore which kind of hyperbole formation principles are in comedy and tragedy. For the research have been selected 3 comedies of Aristophanes „The Knight”, „Lysistrata” and „The Frogs” and 3 Sophoclean tragedies „Antigone”, „Trachinian Women”, „Oedipus the King.” In the theoretical part the concept of „Hyperbole” have been rewiewed in ancient theoreticians’ treatises and in modern references and scientific literature. As a basis for the practical part has been taken hyperbole formation principles of Quintilians treatise „Institutio Oratoria”. It also has been offered to build a new group. Keywords: hyperbole, Quintilian’s theory, Attic comedy and tragedy
Principles of Hyperbole Formation in the Language of Attic Tragedy and Comedy: Comparative Aspect
Keywords: Filoloģija