Attiecības ar tēvu bērnībā, sievietes emocionālā labbūtība un apmierinātība ar romantiskām attiecībām pieaugušo vecumā - Andropa, Darja (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistības starp sieviešu bērnības pieredzi attiecībās ar savu tēvu, sieviešu emocionālo labbūtību pieaugušo vecumā un apmierinātību ar romantiskām attiecībām. Pētījuma izlasē tika iekļautas sievietes N=71, vecumā no 25-45 gadiem (M=36,94; SD=6,16), kas ir vismaz divus gadus ilgās romantiskās attiecībās (M=13,18; SD=7,04), kas līdz 16 gadu vecumam ir dzīvojušas ar savu bioloģisko tēvu vai nebioloģisko tēvu, vai arī nav dzīvojušas kopā, taču uzturējušas attiecības. Pētījumā tika izmantotas: Vecāku attieksmes aptauja (Parental Bonding Instrument, PBI, Parker, Tupling & Brawn, 1979), PERMA profils (“The PERMA-Profiler”, PERMA, Butler & Kern, 2016), Apmierinātības ar attiecībām aptauja (“Index of Marital Satisfaction,” Hudson &Walter, 1982). Emocionālais siltums attiecībās ar tēvu bērnībā bija pozitīvi nozīmīgi saistīts ar sievietes emocionālo labbūtību un visiem PERMA labbūtības aspektiem pieaugušo vecumā. Saistība starp emocionālo siltumu un psiholoģisko kontroli attiecībās ar tēvu bērnībā un apmierinātību ar romantiskām attiecībām netika atrasta. Sievietes emocionālā labbūtība pieaugušo vecumā bija pozitīvi saistīta ar apmierinātību ar romantiskajām attiecībām un romantisko attiecību ilgumu.

The aim of the study was to investigate the relationship between women's childhood experiences with their fathers, women's emotional well-being in adulthood, and satisfaction with romantic relationships. The study sample included women N=71, aged 25-45 years (M=36.94; SD=6.16), who were in a romantic relationship for at least two years (M=13.18; SD=7.04), who had lived with their biological father or non-biological father until the age of 16, or who had not lived together but maintained a relationship. The following instruments were used in the study: Parental Bonding Instrument (PBI, Parker, Tupling & Brawn, 1979), PERMA profile (“The PERMA-Profiler”, PERMA, Butler & Kern, 2016), and Relationship Satisfaction Survey (“Index of Marital Satisfaction,” Hudson & Walter, 1982). Emotional warmth in the relationship with the father in childhood was positively and significantly associated with women's emotional well-being and all aspects of PERMA well-being in adulthood. No association was found between emotional warmth and psychological control in relationships with the father in childhood and satisfaction with romantic relationships. Women's emotional well-being in adulthood was positively associated with satisfaction with romantic relationships and duration of romantic relationships.
Relationship with Father in Childhood, Women's Emotional Well-Being and Satisfaction with Romantic Relationships in Adulthood
Keywords: Psiholoģija; tēvu – meitu attiecības; emocionālā labbūtība; apmierinātība ar romantiskajām attiecībām; father-daughter relationship; emotional well-being