Formālo Ķīnas un Japānas tējas ceremoniju salīdzinājums - Rozenberga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „Formālo Ķīnas un Japānas tējas ceremoniju salīdzinājums” ir veltīts šī dzēriena pagatavošanas un pasniegšanas tradīciju īpatnību izpētei abās šajās konkrētajās kultūrās. Tējai vienmēr ir bijusi svarīga loma Austrumāzijas kultūrās. Tā ir otrs populārākais dzēriens pasaulē aiz ūdens. Tēja ir kalpojusi ne tikai par slāpju remdējošu dzērienu, bet arī ir kā lielisks medicīnisks līdzeklis, kas spēj ārstēt, nomierināt un sniegt enerģiju. Tomēr gardas tējas pamatā ir četri nozīmīgi faktori – izcelsme, uzglabāšana, pagatavošana un pasniegšana. Šie noteikumi ir svarīgi ideālas tējas ceremonijas norises procesā. Lai gan formālajai Ķīnas un Japānas tējas ceremonijai ir vienota izcelsme, tomēr to elementi ir pietiekami atšķirīgi, kas ļauj tās salīdzināt. Darba pamatmērķis ir vairāku formālo Ķīnas un Japānas tējas ceremoniju elementu salīdzināšana. Atslēgas vārdi: tēja, formāla tējas ceremonija, Ķīna, Japāna, salīdzinājums

Bachelor’s paper "Formal Chinese and Japanese Tea Ceremony Comparison" is dedicated to the preparation and serving traditions research of this beverage in both these particular cultures. Tea has always played an important role in the East Asian cultures. It is the second most popular beverage in the world after water. Tea has served not only as a soothing drink for thirst, but also as a great medical tool that is able to treat, to calm and provide energy. However, delicious tea is based on four important factors – source, storage, preparation and serving. These regulations are important for the process of ideal tea ceremony. Although formal Chinese and Japanese tea ceremony have a single origin, but the elements are sufficiently different, allowing them to be compared. The basic objective of the paper is a multiple formal Chinese and Japanese tea ceremony element comparison. Keywords: tea, formal tea ceremony, China, Japan, comparison
Formal Chinese and Japanese Tea Ceremony Comparision
Keywords: Āzijas studijas