Japānas krūmcidonijas Chaenomeles japonica šūnu suspensijas kultūras raksturošana pielietošanai biotehnoloģijā - Bidiņa, Otīlija (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis bija raksturot Japānas krūmcidonijas Chaenomeles japonica suspensiju kultūru un izvērtēt tās pielietojumu biotehnoloģijā. Darbā no C. japonica kallusu kultūrām iegūtas suspensiju kultūras, veikta šūnu vizualizācija ar fluorescences mikroskopijas metodēm. Konstruēta augšanas līkne, no kuras ievākti paraugi antiradikālās aktivitātes, kopējo fenolu un antocianīnu satura noteikšanai. Lielāko fenolu savienojumu koncentrāciju un augstāko antiradikālo un antimikrobiālo aktivitāti uzrādīja stacionārās fāzes paraugi. Lielāko antocianīnu saturu uzrādīja astotās dienas paraugs. Šūnas suspensijās agregātos bija lielākoties dediferencējušās.

The aim of the thesis was to characterize the cell suspensions of Chaenomeles japonica and to evaluate its use in biotechnology. A culture of suspensions obtained from C. japonica's kallus culture has been visualized with fluorescence microscopy techniques. A growth curve constructed from which samples were collected for the determination of antiradical activity, total phenol and antocyanins. Concentrations of major phenol compounds and higher antiradical and antimicrobial activity were reported in stationary phase samples. The largest content of antocyanins was reported in the sample of the eighth day. Cells in suspension cultures were mostly dedifferentiated.
Characterisation of Japanese quince (Chaenomeles japonica) cell suspension culture for biotechnological applications
Keywords: Bioloģija; Chaenomeles japonica; augu audu kultūras; augšanas līkne; augu ekstrakti; kopējais fenolu saturs