Teoloģijas fakultātes gals un sākums: Teoloģiskā izglītība Latvijas Universitātē no Atmodas līdz mūsdienām (1990.-2024.) - Briede, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs pēta Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes gadījumu laika posmā no atjaunošanas 1990. gadā līdz slēgšanai un integrācijai Humanitāro zinātņu fakultātē 2024. gadā. Pētījuma centrā ir fakultātes transformācija no konfesionālas luterāņu mācītāju izglītības iestādes par nekonfesionālu akadēmisku izglītības un pētniecības institūciju. Darbs analizē fakultātes attiecības ar Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu, kā arī vēsturiskos, sociālpolitiskos, teoloģiskos un ideoloģiskos faktorus, kas ietekmējuši tās attīstību un identitātes maiņu. Teorētiskais ietvars balstīts teoloģijas, reliģijpētniecības, fenomenoloģijas un diskursa analīzes pieejās. Empīriskā daļa veidota, balstoties dokumentu un arhīvu materiālu izpētē, mediju diskursa analīzē un kvalitatīvās intervijās. Pētījums sniedz ieguldījumu Latvijas teoloģiskās izglītības attīstības izpratnē un aktualizē jautājumu par akadēmiskās teoloģijas vietu mūsdienu sabiedrībā.

This master’s thesis, “The End and Beginning of the Faculty of Theology. Theological Education at the University of Latvia from the Awakening to the Present (1990–2024),” traces the Faculty’s transformation from a Lutheran pastor-training institution to a non-confessional academic unit, culminating in its integration into the Faculty of Humanities. It explores the shifting relationship with the Evangelical Lutheran Church of Latvia and examines historical, sociopolitical, theological, and ideological factors behind this shift. The research combines theology, history and discourse analysis with archival study and interviews, offering insight into the identity and role of academic theology in Latvia today.
The End and Beginning of the Faculty of Theology. Theological Education at the University of Latvia from the Awakening to the Present (1990–2024)
Keywords: Filozofija, ētika un reliģija; teoloģija; reliģijpētniecība; Latvijas Universitāte; Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca; diskursa analīze