Zaļās ekonomikas ietekme uz atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes procesiem - Kučinska, Veronika (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Zaļās ekonomikas ietekme uz atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes procesiem” pēta zaļās ekonomikas principu integrāciju atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes sistēmās Latvijā, analizējot to ietekmi uz ekonomiku, vidi un sabiedrību. Darba mērķis ir izvērtēt zaļās ekonomikas principu ieviešanas iespējas, izaicinājumus un ieguvumus, kā arī sniegt priekšlikumus efektīvākai atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanai ilgtspējīgas attīstības kontekstā. Pētījumā aplūkota zaļās ekonomikas teorētiskā bāze, tās principi un mijiedarbība ar atkritumu apsaimniekošanu, uzsverot aprites ekonomikas nozīmi. Tiek analizēta Latvijas un ES likumdošana, kas veicina pāreju uz resursefektīvu ekonomiku, kā arī izvērtētas tehnoloģiskās inovācijas, piemēram, bioloģiskā pārstrāde un enerģijas atgūšana no atkritumiem. Darbā identificēti galvenie izaicinājumi, tostarp sabiedrības izglītošanas trūkumi un nevienmērīga infrastruktūras attīstība, un piedāvāti risinājumi, piemēram, digitālas platformas izveide un publiskās-privātās partnerības. Pētījums balstīts uz teorētisko analīzi un statistisko datu izvērtēšanu no 2010. līdz 2024. gadam, ietverot datus no Eiropas Komisijas, VARAM un citiem avotiem. Secinājumi uzsver, ka zaļās ekonomikas principi veicina atkritumu samazināšanu, resursu efektivitāti un jaunu biznesa modeļu attīstību, bet to efektīvai īstenošanai nepieciešama sistemātiska sabiedrības izglītošana, investīcijas infrastruktūrā un stingrāka normatīvo aktu ievērošanas kontrole.

The bachelor’s thesis “The Impact of the Green Economy on Waste Management and Recycling Processes” examines the integration of green economy principles into waste management and recycling systems in Latvia, analyzing their impact on the economy, environment, and society. The aim of the study is to evaluate the opportunities, challenges, and benefits of implementing green economy principles and to provide recommendations for improving the waste management system in the context of sustainable development. The research explores the theoretical framework of the green economy, its principles, and their interaction with waste management, emphasizing the importance of the circular economy. It analyzes Latvian and EU legislation promoting the transition to a resource-efficient economy and evaluates technological innovations, such as biological recycling and energy recovery from waste. The study identifies key challenges, including lack of public education and uneven infrastructure development, and proposes solutions, such as creating a digital platform and fostering public private partnerships. The research is based on theoretical analysis and statistical data evaluation from 2010 to 2024, incorporating data from the European Commission, VARAM, and other sources. The findings highlight that green economy principles promote waste reduction, resource efficiency, and the development of new business models, but their effective implementation requires systematic public education, infrastructure investments, and stricter enforcement of regulations.
The Impact of the Green Economy on Waste Management and Recycling Processes
Keywords: Ekonomika; Zaļā ekonomika; Aprites ekonomika; Atkritumu apsaimniekošana; Latvija; Pārstrāde