Aprūpe tiešajā pēcoperācijas periodā pēc ceļa locītavas endoprotežēsanas - Līvmane, Alīsa (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir „Aprūpe tiešajā pēcoperacijas periodā pēc ceļa locītavas endoprotežēsanas”. Locītavas endoprotezēšana ir slimības vai traumas rezultātā bojātas locītavas – tās veidojošo kaula daļu - noņemšana un aizstāšana ar mākslīgām. Locītavas, kuras endoprotezē visbiežāk ir: ceļa un gūžas, retāk – pleca. Pētījuma mērķis ir noskaidrot aprūpes aspektus, lai atvieglotu sāpes pacientiem tiešajā pēcoperacijas perioda pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas. Pētījuma uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru, avotus par atsāpināšanās metodēm pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas; veikt literatūras analīzi par B. Ņūmenas māszinību teoriju, saistot to ar bakalaura darba tēmu; izvēlēties pētījuma metodi un izstrādāt pētījuma instrumentu - interviju, veikt pilotpētījumu; atlasīt respondentus; veikt pētījumu; apkopot un analizēt iegūtos intervijas rezultātus; veikt secinājumus. Pētniecības jautājums: Kāda ir pacienta aprūpe tiešajā pēcoperacijas perioda pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas? Pētījuma metodoloģija: neeksperimentāls, kvalitatīvs, aprakstošais pētījums ar kontentanalīzi. Datu iegūšanai tikai izmantota intervija ar 9 jautājumiem. Pētījumā piedalījās 9 māsas, kuras strādā reģionālās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Pētījuma rezultāti tika aprakstīti un analizēti atbilstoši intervijas un aptvēra tādas tēmas kā intensīvās terapijas māsu zināšanas un pieredze attiecībā uz pēcoperācijas aprūpi, kas varētu būt radušies saistībā ar darba pienākumu veikšanu. Pētījuma rezultātu analīze ļauj secināt, ka māsas darbā X slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā tiek ievēroti strādājot pareizā pieeja, mierīgi tiek runāts ar pacientiem, māsas papildina savas zināšanas par pacientu aprūpi. Atslēgas vārdi: endoprotezēšana, ceļu locītavas, aprūpe.

The theme of the thesis is „Post-operative period after knee-mounted endoprotection”. The actuality of the topic is postoperative pain is a protective mechanism that protects itself against threatening dangers. These are pain after surgical manipulation, tissue damage, injury. They are a signal to the brain for damage to the tissue. Moderate pain is experienced in 75% of surgical patients, which indicates that pain should be given a very high postoperative period so that it can be evaluated and reduced in time. Endoprosthetics of the joint is the removal and substitution of artificial joints that are damaged by the disease or trauma - the bones that make up it. The most commonly endoprosthesis joints are: knee and hip, uncommon - shoulder. The aim of the study is to elucidate aspects of care in order to relieve pain in patients in the immediate postoperative period after knee replacement. The tasks of the research are to collect and analyze literature, sources about the methods of relaxation after knee replacement; to conduct a literature analysis of the theory of B. Numan's nursing, linking it with the Bachelor's paper; choose a research method and develop a research tool; - interview, make a pilot study; select respondents; do research; collect and analyze the results of the interview; draw conclusions. The research question of the thesis: What is the treatment of a patient in a direct postoperative period after knee endoprosthetics? Research methodology: non – experimental, qualitative, descriptive study with a content analysis. There were 9 questions in the interview was used for collecting the data. 9 nurses working at the regional hospital’s intensive care unit participated in study. The results of the study were described and analyzed according to the interviews and covered topics such as intensive care nursing and experience in post-operative care that might have been encountered in carrying out work duties. An analysis of the research results suggests that the nursing staff at the X hospital intensive care unit follows the right approach, calmly talks with patients, and nurses supplement their knowledge of patient care. Keywords: endoprosthetics, knee joints, care.
Post-operative period after knee-mounted endoprotection
Keywords: Medicīna; endoprotezēšana; ceļu locītavas; aprūpe; aprūpe