Verģences klīnisko parametru izmaiņas noguruma ietekmē - Batare, Aiga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir uzrkakstīts latviešu valodā un kopējais apjoms 41 lapas. Tas satur 10 attēlus, 2 tabulas, 1 pielikumu un 29 literatūras atsauces. Mērķis: noteikt verģences parametru (verģences viegluma, forijas lieluma un fūzijas rezervju) atkarību no mērījumu vekšanas laika un nedēļas dienas, kā arī no cilvēka noguruma pakāpes. Metode un dalībnieki: speciāli izveidots datorizēts tests, kas tika veikts divreiz dienā vienas nedēļas garumā. Piedalījās 24 dalībnieki ar vidējo vecumu 27 gadi, kas ikdienā strādā ar datoru. Rezultāti un secinājumi: Izvēlētajai dalībnieku grupai nenovēro statistiski un klīniski nozīmīgu verģences parametru izmaiņu, salīdzinot rīta un vakara mērījumus. Lai arī vidēji dalībnieki anketās atzīmē nelielu nogurumu, nenovēro subjektīvā noguruma novērtējuma izpausmi klīniskajos verģences mērījumos dienas laikā.

The Bachelor work is written in Latvian on 41 pages. It contains 10 ilustrations, 2 tables, 1 addition and 29 references. Aim: to evaluate vergence parameters (vergenc facility, heterophoria, and fusional reserves) and their dependence on the time of the day and day of the week, when measurmen was done, as well as the effect of fatigue. Method and participants: specially designed test was used performing measurements twice a day during one week. There were 24 participants with an average age 27 years and eveyday work at computer. Results and conslusions: In evaluated group of participants, no statisticaly and clinicaly significant changes of vergence parameteres were observed by comparing the morning and evening results. In average, participants recoded small fatigue in the questionnaire, but there were no clinicaly signifficant manifistation in clinical measuremensts during the day.
The effect of visual fatigue on clinical evaluation of vergence
Keywords: Fizika; verģences klīniskie parametri; verģences vieglums; forija; fūzijas rezerves; nogurums