Sprecherwechsel in den deutschen und lettischen politischen Fernsehtalkshows - Zālīte, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darbā "Runātāju maiņa vācu un latviešu televīzijas politisko diskusiju raidījumos" analizēti fiksēti spontāni mutvārdu teksti divās dažādās plašsaziņu līdzekļu kultūrās. Šī promocijas darba mērķis ir noteikt, kādas līdzības un atšķirības pastāv latviešu un vācu politisko televīzijas raidījumu dalībnieku runātāju maiņā un kā komunikācijas dalībnieku pieredze uzstāties televīzijas kameru priekšā ietekmē spontānas sarunas dinamiku, t. sk. runātāju maiņu. Darbā ir analizēti divi vācu un divi latviešu politiskie raidījumi. Darbs galvenokārt balstīts lingvistiskās sarunas analīzes atziņās. Pētījuma pamatā ir atzinums, ka runātāju maiņa ir svarīga mutvārdu diskursa iezīme, kuras izpēte ļauj raksturot runātāju mijiedarbību. Atslēgas vārdi: komunikācija televīzijā, spontāna mutvārdu komunikācija, lingvistiska sarunas analīze, runātāju maiņa

The doctoral thesis "TURN-TAKING IN POLITICAL DISCUSSION BROADCASTS OF GERMAN AND LATVIAN TALKSHOWS" analyses recorded spontaneous speech in two different mass media cultures. The aim of the doctoral thesis is to identify similarities and differences in the systems of turn-taking in Latvian and German political TV broadcasts as well as to determine the impact of the participants’ previous experience in speaking in front of TV cameras on the dynamics of spontaneous conversation, including turn-taking. The thesis analyses two German and two Latvian political broadcasts, and the analysis is grounded in findings of linguistic conversation analysis. The research is based on the idea that turn-taking is an important feature of spoken discourse, and its study allows to characterise speakers’ interaction. Keywords: communication on the TV, spontaneous verbal communication, linguistic conversation analysis, turn-taking
Runātāju maiņa vācu un latviešu televīzijas politisko diskusiju raidījumos
Keywords: Valodniecība; Linguistik