SAISTĪBA STARP APMIERINĀTĪBU AR DARBU, DARBINIEKU IZDEGŠANU UN ATTĀLINĀTA DARBA UN KLĀTIENES DARBA VEIKŠANU - Girse, Aļona (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija izvērtēt darbinieku izdegšanas saistību ar attālināto un klātienes darba veikšanu. Izvirzīti trīs pētījuma jautājumi vai pastāv saikne starp apmierinātību ar darbu un darbinieku izdegšanu attālināta darba veicējiem un klātienes darba veicējiem; vai ir atšķirība starp izdegšanu starp attālināta darba veicējiem un klātienes darba veicējiem; kādi apmierinātības ar darbu faktori ietekmē uz darbinieku izdegšanu starp attālināta darba veicējiem un klātienes darba veicējiem. Pētījumā piedalījās 85 respondenti, vecumā no 18 līdz 65 gadiem, 64 sievietes, 21 vīrieši. Pētījumā izmantotas metodikas Maslakas izdegšanas aptauja (MBI), Spektra Apmierinātības ar darbu aptauja (JSS). Attālināti strādājošai grupai korelāciju analīze atklāja, ka vecums, korelē ar izsīkumu, cinismu un negatīvi korelē ar profesionālo efektivitāti. Atalgojums, negatīvi korelē ar izsīkumu un cinismu, kā arī pozitīvi korelē ar profesionālo efektivitāti. Skala kolēģi pozitīvi korelē ar profesionālo efektivitāti. Darba specifika un informēšana negatīvi saistīti ar izsīkumu un cinismu. Pastāv pozitīva saistība starp darba specifiku, informēšanu un profesionālo efektivitāti. Apmierinātība ar darbu ir negatīvi saistīta ar cinismu, kā arī negatīvi saistīta ar izsīkumu, savukārt pozitīvi saistīta ar profesionālo efektivitāti. Rezultāti norāda, ka abas grupas izdeg vienādi intensīvi, bet uz katru grupu ietekmē atšķirīgie faktori. Attālināto darbu veicējiem svarīgi, lai ir izteikti rādītāji skalā kolēģi un saņemt skaidras instrukcijas (informēšana), savukārt klātienes darba veicējiem svarīgi citi kritērij. Jo lielāki vecuma radītāji, jo zemāks izsīkums, ja mazinās cinisms, tad pieaug darba specifikas un apmierinātības radītāji. Ja darba specifika pieaug, tad paaugstinās profesionālā efektivitāte.

The aim of the study was to assess the relationship between employee burnout and remote and face-to-face working. Three research questions were posed Is there a relationship between job satisfaction and employee burnout in remote and face-to-face workers; Is there a difference between burnout in remote and face-to-face workers; What factors influence job satisfaction on employee burnout in remote and face-to-face workers. The study involved 85 respondents, aged 18-65, 64 women, 21 men. To determine the level of burnout were used Maslach Burnout Inventory (MBI) and Spectors Job satisfaction survey (JSS). Correlation analysis for the teleworking group revealed that age correlated with exhaustion, cynicism and negatively correlated with professional effectiveness. Salary, negatively correlated with exhaustion and cynicism and positively correlated with professional effectiveness. Colleagues are positively correlated with professional effectiveness. Job specificity and information are negatively correlated with exhaustion and cynicism. There is a positive relationship between job specificity, information and professional effectiveness. Job satisfaction is negatively related to cynicism and negatively weakly related to exhaustion, while it is positively related to professional effectiveness. The results show that both remote and faceto-face workers burn out at the same rate, but that each group is affected by different factors. For teleworkers it is important to have distinct work colleagues and to receive clear instructions (information), while face-to-face workers are influenced by other criteria. The higher the age, the lower the exhaustion, if cynicism decreases, then job specificity and job satisfaction increase. If the job specificity factor increases, then the professional effectiveness factor also increases.
The relationship between job satisfaction, employee burnout and remote and face-to-face working
Keywords: Psiholoģija; profesionālā izdegšana apmierinātība ar darbu.; attālinātais darbs; klātienes darbs; apmierinātība ar darbu