Šizofrēnijas cēloņu atribūcijas ietekme uz sociālo distanci - Puķīte, Paula Estere (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādas ir saistības starp šizofrēnijas cēloņu atribūciju un sociālo distanci zinātniskajā literatūrā un aktuālajos pētījumos, kā arī praktiski pārbaudīt, vai pastāv saistības starp šizofrēnijas cēloņu atribūciju (personības/ģimenes un sociālajiem stresoriem, pretrunā ar modernajiem pieņēmumiem par risku, eksternālo/vides faktoru ietekmi uz galvas smadzenēm un cēloņiem, kas ir saskaņā ar mūsdienu pieņēmumiem par risku) un sociālo distanci. Papildus tika noskaidrots, vai šizofrēnijas cēloņu atribūcija un sociālā distance ir saistīta ar vecumu un vai pastāv atšķirības starp cilvēkiem, kuriem zināms kāds radinieks, kuram ir šizofrēnija un kuriem nav, kā arī starp cilvēkiem, kuriem ir pazīstams kāds (ne radinieks), kuram ir šizofrēnija un kuriem nav, un šizofrēnijas cēloņu atribūciju un sociālo distanci. Pētījumā piedalījās 75 dalībnieki (14 vīrieši un 61 sieviete), vecumā no 19 līdz 62 gadiem (M = 30,10, SD = 9,43). Pētījuma ietvaros tikai veikta 30 iespējamo šizofrēnijas cēloņu aptaujas (Angermeyer & Klausmann, 1988) un sociālās distances skalas (Link & Cullen, 1983) adaptācija latviešu valodā. Veicot korelāciju aprēķinu, pētījuma rezultāti liecina, ka nepastāv nozīmīga saistība starp šizofrēnijas cēloņu atribūciju un sociālo distanci un vecumu. Kā arī tika secināts, ka cilvēki, kuriem ir zināms kāds radinieks, kuram ir šizofrēnija, uzrāda mazāku vēlmi pēc sociālās distances, nekā cilvēki, kuriem šāds radinieks nav zināms.

The aim of the study was to explore the theoretical framework of association between causal attributions of schizophrenia and social distance and to determine association between causal attribution of schizophrenia (personal/family/social stressors, inconsistent with modern conceptions of risk, external/environmental insults to the brain, consistent with modern biological conceptions) and social distance. In addition, association between causal attribution of schizophrenia, social distance and age was determined and difference between individuals who have a known relative with schizophrenia and who do not as well as between people who know any persons (non-relatives) with schizophrenia and who do not, in causal attribution of schizophrenia and social distance. In this study 75 respondents were included (14 men and 61 women) aged between 19 and 62 years (M = 30,10, SD = 9,43). Both, Etiological attributions about cause of schizophrenia, 30 item list (Angermeyer & Klausmann, 1988) and Social Distance Scale (Link & Cullen, 1983) was adapted primary during this study. The results from correlations indicate that association is not significant between causal attribution of schizophrenia, social distance and age. The results also imply that individuals who have a known relative with schizophrenia show less desire for social distance than individuals who do not know any such relatives.
Associations between causal attributions of schizophrenia and social distance
Keywords: Psiholoģija; Šizofrēnija; Kauzālā atribūcija; Sociālā distance; Stigma