Kriminālprocesa sadalīšana un kompensācija par cietušajam radīto kaitējumu - Koklevska, Paula (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaurā darbā “Kriminālprocesa sadalīšana un kompensācija par cietušajam radīto kaitējumu” autore pēta kriminālprocesa sadalīšanas institūtu un tā ietekmi uz kaitējuma kompensācijas maksāšanas pienākumu, ja par vainīgām noziedzīgajā nodarījumā atzītas vairākas apsūdzētās personas ar dažādiem spriedumiem. Temats ir aktuāls, jo normatīvā regulējuma trūkuma dēļ pie minētajiem apstākļiem praksē tiesas atšķirīgi risina kaitējuma kompensācijas jautājumu. Lai sasniegtu mērķi, tika izpētīta kriminālprocesa sadalīšanas institūta būtība, vēsturiskā attīstība, procesuālā kārtība, kā arī regulējumu īpatnības Baltijas valstīs. Izpētīts kaitējuma kompensācijas institūts, tā būtība, procesuālā kārtība un analizēti tiesu spriedumi. Pamatojoties uz veikto pētījumu, autore izsaka secinājumus par prakses problemātiku un priekšlikumus normatīvā regulējuma grozījumiem.

In the bachelor paper “Division of Criminal Proceedings and Compensation for Harm Caused to a Victim”, the author examines the institute for the division of criminal proceedings and its impact on the obligation to pay compensation for harm if several accused persons with different judgments have been found guilty of a criminal offence. The topic is current because, due to the lack of regulatory framework, in these circumstances the courts are dealing with the issue of compensation for a harm differently in practice. In order to achieve the aim, the author examined the institute for the division of criminal proceedings, its historical development, procedures, as well as peculiarities of regulations in the Baltic States. The institute for compensation for harm, its nature and procedures were also studied and court judgments were analyzed. On the basis of the research carried out, the author draws conclusions on the problem of the practice and makes proposals for amendments to the regulatory framework.
Division of Criminal Proceedings and Compensation for Harm Caused to a Victim
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocesa sadalīšana; vairāki apsūdzētie; kaitējuma kompensācija; kaitējuma kompensācijas maksāšanas pienākums; solidāra atbildība