Dzejoļu grāmatas dizains - Aļeksejeva, Elīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Autores Elīnas Aļeksjevas diplomdarba temats ir “Dzejoļu grāmatas dizains”. Diplomdarba mērķis ir izpētīt dzejas grāmatu dizainu, galvenokārt latviešu dzejas grāmatas un arī grāmatu ilustrācijas, lai pēc veiktajiem pētījumiem autore varētu izveidot piesaistošu un ērti lasāmu dzejoļu grāmatas dizainu, kas veidots smeļoties iedvesmu no ilustrētām latviešu grāmatām kuras izdotas no 20. gadsimta 60. gadiem līdz 90. gadu beigām. Teorētiskās un empīriskās daļas uzdevums ir apkopot un izpētīt citu dzejoļu grāmatu specifiku, kā stilistiku, uzbūvi, kompozīciju, kā arī mākslinieciskās ilustrācijas un visbeidzot burtveidolus. Veidojot diplomdarbu tika apkopoti teorētiskie materiāli, kā grāmatas, katalogi un tīmekļa vietnes, kas palīdzēja analizēt latviešu dzejas grāmatas, kas ir iznākušas starp 20. gadsimta 60. gadiem un 90 gadu beigām. Diplomdarba radošā daļa apraksta procesu kurā diplomdarbu autore izveido savu dzejoļu izlasi, kura sastāv no 50 latviešu dzejoļiem par dabu, latviešu folkloru, kā arī dažādo autoru personiskajām pārdomām. Izlases nosaukumam izvēlēts tāds pats nosaukums, kā grāmatā iekļautajam rakstnieka Friča Bārdas dzejolim, “Dzīvības kokam”.

The subject matter of this thesis authored by Elīna Aļeksejeva is “Poetry book design”. The goal of this thesis is to research designs for poetry books, mainly latvian poetry, in order for the author to be able to produce an attractive and easy to read poetry book design, which takes inspiration from illustrated latvian books made between 1960’s until late 1990’s. The task of theoretrical and emprical research sections was to both compile and study the specifics of other poetry books, such as, style, structure, composition, artistic illustrations and fonts and lettering. Throughout the writing of this thesis, theoretical matrials were compiled such as, books, catalogues and internet resources, which analyzed latvian poetry books that have come out from 60’s until the end of the 90’s. The creative section of this thesis descirbes a process of making a poetry book that is made up of 50 pieces of latvian poetry of describing nature, latvian folklore, as well as personal ideas shared by the authors. The title of the poetry book is the same as one of the poems included in the book by author Fricis Bārda, titled “Dzīvības kokam” which in english roughly translates to the title, “Dedicated to the tree of life”.
Poetry Book Design
Keywords: Mākslas zinātne; ilustrācijas; grāmatu dizains; latviešu dzeja; dzeja