Aprūpe Celiakijas pacientam - Rižikova, Vera (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma – Aprūpe celiakijas pacientiem. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka celiakijas pacientu skaits kopumā pieaug. Latvijā oficiāli reģistrēti ir 1200 bērnu ar celiakiju, bet pieaugušo slimnieku valstī ir līdz 5000 cilvēku. Citur Eiropā celiakiju sastop vienam cilvēkam uz 50-300 iedzīvotājiem. Darba mērķis ir noskaidrot būtiskākos aprūpes aspektus, tādējādi uzlabojot caliakijas pacientu aprūpes kvalitāti. Pētniecības uzdevumi ir literatūras analīze, pētījuma veikšana, secinājumu un ieteikumu formulēšana. Pētniecības jautājums: Kādi ir būtiskākie aprūpes aspekti, kuri ir nozīmīgi celiakijas pacientiem, lai viņu aprūpe būtu kvalitatīva un pacientu gaidām atbilstoša? Pētniecības instruments un metode: intervijas. Iegūtie rezultāti, atbildot uz pētījuma jautājumu, liecina, svarīgākie aspekti saistībā ar celiakijas pacientu aprūpi un tās nodrošināšanu pacientiem nepieciešamā līmenī ir cilvēks (klients, pacients), veselība un vide, kuriem jābūt līdzsvarā.

Bachelor thesis: - Care of celiac patients. Statistic show celiac disease patients as a whole are growing. The aim is to identify the most important aspects of care, thereby improving the quality of patient care with celiac disease. Research objectives are the analysis of literature, conducting research, formulation of conclusions and recommendations. Research question: What are the most important aspects of care which are relevant to celiac patients, their care is high quality and appropriate patient waiting for? Research tool and method: interviews. The results obtained in response to a survey question suggests, the most important aspects of celiac patient care and its provision of a minimum level of patients is a person (client, patient), health and the environment, which must be balanced.
Care about "Celiakija" patients
Keywords: Medicīna