Krievijas žurnālisti Latvijā Krievijas kara pret Ukrainu iespaidā - Cepliša, Aija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba Krievijas žurnālisti Latvijā Krievijas kara pret Ukrainu iespaidā mērķis ir analizēt Krievijas žurnālistu pieredzi, dzīvojot un strādājot Latvijā. Darba teorētiskais ietvars balstīts trijās nodaļās, kas aplūko mediju atbildīguma un ietekmes, preses brīvības un žurnālistu darba trimdā aspektus. Pētījuma daļā tiek veikts kvalitatīvs pētījums, izmantojot naratīva analīzi, dati iegūti ar daļēji strukturētas intervijas palīdzību, respondenti atrasti ar sniega bumbas izlases metodi. Laika posmā 21.03.2023.-20.04.2023. iegūtas desmit daļēji strukturētās intervijas ar Krievijas žurnālistiem, kuri ir pārvākušies uz Latviju pēc 2022. gada 24. februāra, kad Krievija uzsāka pilna mēroga bruņotu iebrukumu Ukrainā. Intervijās īpaša uzmanība pievērsta Krievijas žurnālistu motivācijai pārvākties uz Latviju, darba un sadzīves apstākļiem Latvijā, kā arī viņu viedoklim par Krievijas nākotni. Rezultāti liecina, ka Krievijas žurnālisti nevarēja palikt Krievijā drošības apsvērumu dēļ pēc tam, kad 04.03.2022. Krievijā tika pieņemts "viltus ziņu" likums, kas aizliedz diskreditēt valdību, rakstot par karu Ukrainā. Visi žurnālisti atklāj, ka pārvākties bija viņu individuāls lēmums. Savu darbu Latvijā viņi vērtē, kā drošu, taču vienlaikus izaicinošu, jo nespēj vairs būt klāt informācijai, šādi zaudējot jūtīgumu un lēnām distancējoties no Krievijas. Analizējot grūtības, naratīva analīzē atklājas, ka Krievijas žurnālisti satraucas par turpmāko dzīvi Latvijā, jo viņiem netiek izsniegta uzturēšanās atļaujas un darba vīzas, kā arī nosoda NEPLP rīcību telekanāla “Doždj” (TV “Rain”) licences anulēšanā. Žurnālisti Krievijas uzsāktā kara Ukrainā drīzu beigšanos neredz un Krievijas nākotnes attīstību vērtē pesimistiski.

Master's thesis Russian journalists in Latvia impacted by the Russian-Ukrainian war aim is to analyze the experience of Russian journalists living and working in Latvia. The theoretical framework of the work is based on three chapters, which examine the aspects of media accountability and influence, freedom of the press, and the work of journalists in exile. The research is qualitative, carried out using a narrative analysis. Data was obtained with the help of semi-structured interviews, respondents were found with the snowball sampling method. In the period 21.03.2023-20.04.2023, ten semi-structured interviews with Russian journalists who have moved to Latvia after February 24, 2022, when Russia started a full-scale armed invasion of Ukraine, were obtained. The interviews paid special attention to their motivation to move to Latvia, their working and living conditions in Latvia, and their opinion about the future of Russia. The results show that Russian journalists could not stay in Russia due to security reasons, and all journalists reveal that it was their individual decision to move. They evaluate their work in Latvia as safe, but at the same time challenging, because they are no longer able to access local information, thus losing their sensibility and slowly distancing them from Russia. Analysing the difficulties, the narrative analysis reveals that Russian journalists are worried about their future life in Latvia, because they are not issued residence permits and work visas. There is a narrative that condemns NEPLP action in canceling the license of the TV channel "Doždj" (TV "Rain"). Journalists do not see an imminent end to the war started by Russia in Ukraine and are pessimistic about Russia's future development.
Russian journalists in Latvia impacted by the Russian-Ukrainian war
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; Žurnālisti trimdā; Preses brīvība; Mediju atbildīgums; Krievijas žurnālisti; Krievijas propaganda