Lieldienu notikuma un pavasara atspoguļojums kristietībā un tautas tradīcijās somu kultūrā - Mārtinsone, Sandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir izprast somu tautas tradicionālās Lieldienu svinību tradīcijas un pētīt, kā tās gadsimtu gaitā ir saistītas ar Lieldienu kristietības tradīcijām Somijā. Darba autores mērķis ir interesentus iepazīstināt tuvāk ar somu mutvārdu folkloru, kura bija saistīta ar Lieldienām, ar ēdienu pagatavošanu un tekstiem, kurus izmantoja Lieldienu svētku radīšanai somu ģimenēs. Paralēli tautas tradīcijām Somijā ir aktīvi darbojušās arī kristīgās baznīcas tradīcijas un abu šo virzītājspēku nepārtrauktā mijiedarbībā daudzu gadsimtu garumā ir izveidojusies neatkarīga somu nācija. Jāpiemin, ka, runājot par somu tradīcijām, nedrīkst aizmirst, ka blakus somiem viņu apdzīvotajā areālā dzīvoja arī citas tautas, no kurām vislielāko ietekmi šodienas Somijā ir atstājusi zviedru kultūra. Pētījums, kas veikts šajā darbā, parāda, ka šodien ģimenes Somijā Lieldienas vairāk uztver kā ģimenes svētkus ar savām tradīcijām, un bieži dominējošais ir sekulārais principu un uzskatu kopums. Tai pašā laikā šodienas paaudze vēl atceras savu senču stāstus, kuros Lieldienu notikums bija Kristus Augšāmcelšanās svētki. Darba uzdevums ir ar aptaujas palīdzību noskaidrot, cik daudz somi no Lieldienu tradīcijām izmanto joprojām sadzīvē un kas pamazām izzūd.

The aim of the bachelor thesis is to explore the Easter traditions of the Finnish people and to investigate how they are related to the Christian Easter traditions in Finland. The author's aim is to give a closer look at the ancient Finnish customs associated with Easter, the food preparation and the texts used to create Easter celebration in Finnish families. Alongside the folk traditions, there are the Christian Church traditions which have also been celebrated in Finland. The continuous interaction of both sets of traditions over many centuries has led to the emergence of an independent Finnish nation. It is worth mentioning that there were other ethnic groups and people living in the area inhabited by Finns, of which the Swedish culture has been the most influential in today's Finland. The research used in this thesis shows that today families in Finland perceive Easter more as a family celebration with its own traditions, and often a secular set of principles and beliefs prevail. At the same time, today's generation still remembers the stories of their ancestors, in which the Easter was the celebration of Christ's Resurrection. The goal of this assignment is to find out how many of theses traditions are still being used and which are no longer used by Finnish today.
The Reflection of Easter and Spring Season in Christianity and Folk Traditions in Finnish Culture
Keywords: Valodniecība; Somu tautas tradīcijas; mūsdienu Somija; Lieldienas; kristietība