Ķīniešu sieviešu tradicionālais tērps un tā attīstība Tan dinastijas laikā (618.-907.g.) - Čepjolkina, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba nosaukums ir “Ķīniešu sieviešu tradicionālais tērps un tā attīstība Tan dinastijas laikā”. Tradicionālais ķīniešu sieviešu apģērbs ir viens no svarīgākajiem etniskās grupas kultūras elementiem, kas veidojās vairāk nekā tūkstots gadu, pakļaujoties ģeogrāfiskajam stāvoklim, klimatam, politiskiem, sociāliem, tikumiskiem, estētiskiem, un daudziem citiem apstākļiem. Ķīniešu sieviešu tautas tērps ir spilgts kultūras iemiesojums, kas nodrošina uzkrāto vērtību, un zināšanu nodošanu nākamajām paaudzēm. Darbā ir aprakstīti Senās Ķīnas tērpi, to materiāli, simbolika, attīstība un Tan dinastijas sieviešu tērpu apraksti, kuros ir ietverti ne tikai apģērba apraksti, bet arī Tan sieviešu ikdienas dzīves īpašības. Darba galvenais mērķis bija iepazīties ar tradicionāliem ķīniešu sieviešu tērpiem un izpētīt to attīstību Tan dinastijas laikā, kā arī tērpu ietekmi uz sieviešu dzīvi, hierarhijas sadalījumu pēc tērpa izskata, simbolu un krāsu nozīmi. Darba tapšanas gaitā tiek sīkāk aprakstīti senie tērpi, katru materiālu iegūšana un izmantošana, krāsu un ornamentu simbolika, Senās Ķīnas izšuvumu māksla, Tan dinastijas sieviešu apģērbs, komsētika, matu sakārtojumi, aksesuāri un to ietekme uz sieviešu ikdienas dzīvi. Darbs sastāv no 4 daļām, kur pirmajā daļā tiek aprakstīti Senie tradicionālie ķīniešu sieviešu tērpi, to materiāli. Otrajā daļā tiek aprakstīti tērpos izmantotie simboli, krāsu nozīme un ornamentēšanas māksla. Trešajā daļā tiek aprakstīta ķīniešu izšuvumu māksla. Ceturtajā daļā tiek apskatīti Tan dinastijas sieviešu tērpi, frizūras, kosmētika un aksesuāri, Tan dinastijas tērpu krāsas un dekorēšana. Darbs sastāv no 40 lapaspusēm.

The title of the work is "Chinese Women Traditional Dress and it’s Development During Tang dynasty" Traditional Chinese clothing is one of the most important cultural elements of the ethnic group that has been formed for more than a thousand years, subject to geographical conditions, climate, political, social, virtuous, aesthetic, and many other conditions. Chinese women's Traditional Dress is a vivid cultural embodiment that provides accumulated value and knowledge transfer for future generations. The work describes the costumes of Ancient China, their materials, symbolism, development and descriptions of women's dresses of the Tang Dynasty, which includes not only clothing descriptions, but also the characteristics of everyday life of Tang women. The main aim of the work was to get acquainted with the traditional Chinese women's Dress and to study it’s development during the Tang Dynasty, as well as the affect of costumes on women's lives, the distribution of the hierarchy according to clothing, symbols and colors. The process of creating a work details the ancient costumes, the acquisition and use of every material, the symbolism of colors and ornaments, the art of ancient Chinese embroidery, the women's clothing of the Tang Dynasty, cosmetics, hair styles, accessories and it’s impact on women's daily lives. The work consists of 4 parts, where the first part describes the ancient traditional Chinese women's dresses, their materials. The second part describes the symbols used in costumes, the meaning of colors and the art of ornamentation. The third part describes the Chinese embroidery art. The fourth part deals with women's dresses, hairstyles, cosmetics and accessories from the Tang Dynasty, Tang Dynasty clothing colors and decorations. The work consists of 40 pages.
Chinese Women Traditional Dress and it’s Development During Tang Dynasty (618-907)
Keywords: Āzijas studijas; SIEVIETE; APĢĒRBS; TAN DINASTIJA; SIMBOLIKA; IZŠUVUMI