Izvarošana - Alieva, Amina (Latvijas Universitāte, 2016)
Izvarošana ir viens no smagākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un dzimumbrīvību. Tas ir viens no bīstamākajiem dzimumnoziegumiem. Daudz tika panākts ar pēdējām izmaiņām Krimināllikuma redakcijā: izvarošanas definīcija kļūst apjomīgāka, sods palielinās, par cietušo var būt gan sieviete, gan vīrietis. Izvēlētā darba tēma ir aktuāla, jo diemžēl tādu noziegumi kā izvarošana skaits palielinās. Kaut gan pēdējā statistika rāda, ka izvarošanas noziegumu skaits ir samazinājies, taču izvarošana, kas saistīta ar nepilngadīgo, tieši pretēji – palielinās. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Latvijas Krimināllikuma jauno redakciju, Latvijas krimināltiesisko praksi lietās par izvarošanu; izpētīt ārvalstu krimināllikumu un tiesu praksi un ar salīdzinošo analīzi mēģināt atrast risinājumus, lai samazinātu noziedzīgu nodarījumu skaitu. Mērķa sasniegšanai tika izpētīta izvarošanas vēsturiskā attīstība, izpētīts noziedzīga nodarījuma sastāvs. Tika pētīti arī ārzemju krimināllikumi un tiesību prakse, lai būtu vieglāk atrast kopīgās un atšķirīgās iezīmes.

Rape is a type of sexual assault usually involving sexual intercourse or other forms of sexual penetration perpetrated against a person without that person's consent. As last amended, which were made in the Criminal Law much changed: the definition of rape is becoming a larger proportion, the penalty is increased ,for the victims can be both a woman and a man. The theme chosen is current, because unfortunately such crimes as rape increases. Although recent statistics show that rape crime is falling, but rape, associated with minors, conversely, increases. The aim is researching Latvia criminal law new amended, Latvian criminal cases of rape. Explore foreign criminal law and court practice and comparative analysis, try to find solutions to reduce the number of criminal offenses. To achieve this aim, was investigated rapes historical development, investigated element of the offense. Have been studied the foreign criminal law and criminal cases of rape in order to make it easier to find a common and distinctive characteristics.
Rape
Keywords: Juridiskā zinātne; izvarošana; dzimumbrīvība; dzimumneaizskaramība; dzimumnoziegums