Alkohola lietošanas motīvi, apmierinātība ar partnerattiecībām un stresa pārvarēšanas stratēģijas: savstarpēja saistība un dzimumatšķirības - Ponomarenko, Inga (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienās pieaugošais alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kā arī šķirto laulību skaits un piedzīvotais stresa daudzums ikdienā ir aktuālas problēmas sabiedrībā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt saistību starp alkohola lietošanas motīviem, apmierinātību ar partnerattiecībām un stresa pārvarēšanas stratēģijām; noskaidrot, vai pastāv dzimumatšķirības starp alkohola lietošanas motīviem, apmierinātību ar partnerattiecībām un stresa pārvarēšanas stratēģijām, kā arī noskaidrot, kādā mērā apmierinātība ar partnerattiecībām un stresa pārvarēšanas stratēģijas prognozē alkohola lietošanas motīvus. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Alkohola lietošanas motīvu aptauja (The Drinking Motives Questionnaire – Revised (DMQ-R); Cooper, 1994), Apmierinātība ar partnerattiecībām aptauja (The Comprehensive Marital Satisfaction Scale /CMSS/, Blum & Mehrabian, 1999) un Īsā stresa pārvarēšanas aptauja (The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory, Carver, 1997). Pētījumā piedalījās 232 pieaugušie, 127 bija sievietes (M = 35,46, SD = 8,30) un 105 vīrieši (M = 34,71, SD = 8,67). Pētījuma rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgas saistības starp alkohola lietošanas motīviem un stresa pārvarēšanas stratēģijām, apmierinātību ar partnerattiecībām un stresa pārvarēšanas stratēģijām, alkohola lietošanas biežumiem un alkohola lietošanas motīviem, taču neuzrādīja statistiski nozīmīgas saistības starp alkohola lietošanas motīviem un apmierinātību ar partnerattiecībām. Noskaidrots, ka statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības novērotas afekta uzlabošanā un uz emocijām orientētu stresa pārvarēšanas stratēģiju skalā, kā arī stresa pārvarēšanas veids izvairīšanās statistiski nozīmīgi prognozē visus alkohola lietošanas motīvus. Atslēgas vārdi: alkohola lietošanas motīvi, apmierinātība ar partnerattiecībām, stress, stresa pārvarēšanas stratēģijas, alkohola lietošanas biežums, pieaugušie, dzimumatšķirības

Nowadays the increasing alcohol consumption per capita, as well as the rising number of divorces and daily stress are topical issues in society. The aim of the master's thesis is to examine the relationship between drinking motives, partnership satisfaction and stress coping strategies, and to determine whether there are gender differences in drinking motives, partnership satisfaction and stress coping strategies, as well as to find out to what extent partnership satisfaction and stress coping strategies predict drinking motives. Three surveys were used in the study – The Drinking Motives Questionnaire – Revised (DMQ-R; Cooper, 1994), The Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS, Blum & Mehrabian, 1999) and The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory (Carver, 1997). The study involved 232 adults, 127 women (M = 35.46, SD = 8.30) and 105 men (M = 34.71, SD = 8.67). The acquired results show that there is a statistically significant relationship between drinking motives and stress coping strategies, partnership satisfaction and stress coping strategies, alcohol consumption frequency and drinking motives, but did not show statistically significant relationship between drinking motives and partnership satisfaction. It was found that statistically significant gender differences were observed in the improvement of affect and in the scale of emotion-oriented stress coping strategies, as well as the type of stress coping strategies - avoidance statistically significantly predicts all drinking motives. Key words: drinking motives, partnership satisfaction, stress, stress coping strategies, alcohol consumption frequency, adults, gender differences
Drinking motives, partnership satisfaction and stress coping strategies: relationship and gender differences
Keywords: Psiholoģija; alkohola lietošanas motīvi; apmierinātība ar partnerattiecībām; stress; stresa pārvarēšanas stratēģijas; alkohola lietošanas biežums