Sičuaņas operas nozīme Ķīnas teātra un operas kultūras vēsturē - Gumeņuka, Kamila (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Sičuaņ as operas nozīme Ķīnas teātra un operas kultūras vēsturē” tiek pētīts viena no mazāk zināmajiem ķīniešu reģionālās operas žanriem - Sičuaņ as opera 川剧. Sičuaņas opera ir nacionālais nemateriālais kultūras mantojums un tradicionālā tautas māksla, kura pulcē galvenokārt Sičuaņas un Čuncjinas iedzīvotājus. Jau Tan dinastijas laikā bija teiciens, ka “Šu opera ir visas pasaules kronis” (ši sji guaņ tiaņ sja 蜀戏冠天下). Bakalaura darbā mērķis ir aprakstīt operas vēsturi, mūzikas specifiku, maskas izmaiņas stilu, ka arī Sičuaņas operas izmaiņas laika gaitā un loma Ķīnas skatuves mākslā. Darbs sastāv no trīm nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek pētīta operas rašanās vēsture, kā no mazām zemnieku un šamaņu izrādēm veidojās liela un daudzveidīga operas māksla ar savu teātri, kultūru, aktieriem un lugām, kā radās Sičuaņas opera, kura atstājā dziļas pēdas Ķīnas operas vēsturē. Otrajā daļā tiek apskatīta Sičuaņas operas specifika, tās atšķirīgās iezīmes, kas atšķir Sičuaņas operu no citiem ķīniešu operas veidiem. Trešajā daļā tik apskatīts, kas ar Sičuaņas operu notika 20. gadsimtā, kā citas Ķīnas operas, Pekinas opera ietekmēja uz Sičuaņas operu, ka arī Sičuaņas operas pastāvēšana un izmantošana Ķīnas revolūcijas un Japānas okupācijas laikā, kāda ir Sičuaņas operas nozīme Ķīnai tagad 21. gadsimtā. Sinčuana opera ir daudzšķautnaina, bet maz pētīta ķīniešu māksla, tomēr ar savu attīstības un pastāvēšanas vēsturi tā ir nostipnājusies ķīniešu mākslā kā atsevišķs mākslas žanrs. Lai izpētītu Sičuaņas operas attīstību un specifiku no pašiem tās pirmsākumiem līdz mūsdienām,bakalaura darbā izmantota vēsturiski aprakstošā metode. Darba pielikumā ir vizuālais materiāls par Sičuaņas muzikas instrumentiem un trikiem. Kā arī apkopojošā tabula par Sičuaņa operas žanriem. Darbs sastāv no 40 lappusēm un 3 pielikumiem.

The bachelor's work “Significance of Sichuan Opera in the Cultural History of Chinese Theater and Opera” explores one of the less-known genres of Chinese regional opera the Sichuan opera 川剧. The Sichuan opera is a national intangible cultural heritage and traditional folk art, which is mainly enjoyed people from Sichuan and Chongqing. Alredy during the Tang dynasty, there was a saying that “Shu opera is the crown of the whole world”, (shu xi guan tianxia 蜀戏冠 天下”). The purpose of the work is to describe the history and the emergence of Sichuan opera, the specifics of music, the art of the mask, changes in Sichuan opera over time and its role in Chinese performing arts. The work consists of three parts. The first part explores the history of the creation of the opera, how the opera of Sichuana emerged from small peasant and shaman performances to a large and diverse opera art with its own theater, culture, actors and plays. Which left a deep mark in the history of Chinese opera. The second part deals with the specifics of Sichuan opera, its distinctive features that distinguish Sichuan opera from other types of Chinese opera. The third part looks at what happened to Sichuan opera in the 20th century, and how other Chinese operas, Peking Opera influenced Sichuan opera, as well as the existence and use of the Sinchuan Opera during the Chinese Revolution and the Japanese Occupation, also what role does the Sichuan Opera play now in the 21st century in China. Sichuan opera is a diverse but little studied Chinese art. Sichuan Opera has its own distinct history and culture unlike other operas in China The bachelor's work used a historically descriptive method to explore the development and specificity of the Sichuan opera from its beginnings to the present day. The supplements to the work contains visual material about musical instruments and tricks of the Sichuan Opera, as well as a general table about the genres of Sichuan Opera. The work consists of 40 pages and 3 supplements.
Significance of Sichuan Opera in the Cultural History of Chinese Theatre and Opera
Keywords: Āzijas studijas; ķīniešu teātra vēsture; Sičuaņas opera; ķīniešu mūzika; maskas