Ketonu asimetriskā pārneses hidrogenēšana rutēnija(II) katalizatoru klātbūtnē - Kvasovs, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2016)
Ketonu asimetriskā pārneses hidrogenēšana rutēnija(II) katalizatoru klātbutnē. Kvasovs Ņ., zinātniskais vadītāji: mag. ķīm. Jurijs Ponomarjovs, Dr. ķīm. Jāzeps Logins. Bakalaura darbs, 52 lappuses, 39 attēli, 25 literatūras avoti, 33 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā ir veikta jaunāko informācijas avotu izpēte par asimetrisko pārneses hidrogenēšanu. Uzmanība galvenokārt ir veltīta metodes vispārīgam raksturojumam, teorētiskajām pamatojumam, eksperimentālajai realizācijai. Ir raksturoti katalizatori, to vispārīga struktūra, daudzveidība un izmantošanas iespējas. Eksperimentālajā daļā tika sintezēti jauni potenciāli ligandi rutēnija(II) katalizatoriem. Iegūtie ligandi tika lietoti acetofenona asimetriskajā pārneses hidrogenēšanā dažādos apstākļos. Tiek noteikti divi parametri – reakciju konversijas un produktu ee.

Asymmetric transfer hydrogenation of ketones using ruthenium(II) catalyst. Kvasovs Ņ., supervisors: MSc chem. Jurijs Ponomarjovs, Dr. chem. Jāzeps Logins. Bachelour thesis, 52 pages, 39 figures, 25 literature references, 33 appendices. In Latvian. Literature review includes study on asymmetric transfer hydrogenation using modern information sources. Main points of research are general method description, theoretical background, experimental realization. Catalysts, their general molecular structure, diversity and usage capabilities are described. In experimental part syntheses of new potential ligands for ruthenium(II) based catalysts are performed. Ligands are used for asymmetric reduction of acetophenone in various conditions. Two main parameters are measured – reaction conversions and ee of products.
Asymmetric transfer hydrogenation of ketones in the presence of ruthenium(II) catalysts
Keywords: Ķīmija; ASIMETRISKĀ PĀRNESES HIDROGENĒŠANA; RUTĒNIJA(II) KOMPLEKSI; KETONI; ŪDEŅRAŽA DONORS; ENANTIOSELEKTIVITĀTE