Māsu loma pacientu ar somatoformas veģetatīvu disfunkciju aprūpē ģimenes ārsta praksē - Boroduļina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir „Māsu loma pacientu ar somatoformas veģetatīvu disfunkciju aprūpē ģimenes ārsta praksē”. Tēmas aktualitāti nosaka pacientu pieaugums ar somatoformas veģetatīvās disfunkcijas simptomiem primārajā veselības aprūpē. Darba mērķis ir novērtēt māsu profesionālo lomu pacientu ar somatoformas veģetatīvu disfunkciju aprūpes procesā ģimenes ārsta praksē un noteikt iespējas māsu iesaistes pilnveidošanai šādu pacientu aprūpes procesa uzlabošanai. Pētījuma uzdevumi ietver literatūras analīzi par somatoformu veģetatīvu disfunkciju un Betijas Ņūmenas teoriju, pētījuma instrumenta izveidi, empīriskā pētījuma veikšanu, rezultātu analīzi un secinājumu izstrādi. Darbā izvirzītā hipotēze ir, ka māsu profesionālā iesaiste pacientu ar somatoformas veģetatīvās disfunkcijas aprūpē ģimenes ārsta praksē būtiski uzlabo pacientu psihoemocionālo stāvokli un aprūpes procesa efektivitāti. Pētniecības metode ir kvantitatīvs pētījums, kā instruments izmantota attālināti aizpildāma aptauja, kura sastāv gan no slēgtajiem, gan no daļēji atvērtajiem jautājumiem. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa māsu ģimenes ārsta praksē ir saskārušās ar pacientiem, kuriem ir somatoformas veģetatīvās disfunkcijas simptomi. Māsas apzinās savu lomu šādu pacientu aprūpē, sevi uztverot kā starpnieku starp pacientu un ārstu, īpaši rekomendējot turpmāku diagnostiku vai psiholoģisko palīdzību. Vienlaikus dati parāda augstu motivāciju pilnveidot profesionālās zināšanas šajā jomā, kas apliecina pašu māsu izpratni par esošo zināšanu trūkumu un nepieciešamību uzlabot aprūpes kvalitāti šiem pacientiem. Atslēgvārdi: māsu loma, somatoforma veģetatīva disfunkcija, pacientu aprūpe, ģimenes ārsta prakse.

Bachelor’s thesis title: “The Role of Nurses in the Care of Patients with Somatoform Autonomic Dysfunction in General Practice.” The relevance of the topic is determined by the growing number of patients presenting with somatoform autonomic dysfunction symptoms in primary healthcare. The aim of this thesis is to assess the professional role of nurses in the care process of patients with somatoform autonomic dysfunction in general practice and to identify opportunities for enhancing nurse involvement to improve the quality and effectiveness of care for such patients. The research tasks include literature analysis on somatoform autonomic dysfunction and Betty Neuman’s healthcare systems model, development of a research instrument, execution of empirical research, analysis of results, and formulation of conclusions. The hypothesis of the study is that the professional involvement of nurses in the care of patients with somatoform autonomic dysfunction in general practice significantly improves the patients’ psychoemotional well-being and the efficiency of the care process. The study was conducted using a quantitative method, applying a remotely completed questionnaire consisting of closed, open-ended, and partially open-ended questions. The findings indicate that most nurses working in general practices have encountered patients with symptoms of somatoform autonomic dysfunction. Nurses recognize their role in caring for these patients, viewing themselves as intermediaries between the patient and physician, particularly in referring patients for further diagnostics or psychological support. At the same time, the data reveal strong motivation to improve professional knowledge in this area, highlighting nurses' awareness of current knowledge gaps and the need to enhance care quality for this patient group. Keywords: nurse's role, somatoform autonomic dysfunction, patient care, general practice.
The Role of Nurses in the Care of Patients with Somatoform Autonomic Dysfunction in General Practice
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; māsu loma; pacientu aprūpe; somatoforma veģetatīva disfunkcija; ģimenes ārsta prakse