Kriptovalūtas un to attīstība - Vartanova, Marija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura tēma: “Kriptovalūtas un to attīstība”. Tēmas aktualitāte ir saistīta ar kriptovalūtas modi kopš Bitcoin pirmās parādīšanās 2008. gadā. No šī brīža sāka attīstīties jauns potenciālais tirgus, kas mūsdienās ir ikdienas tēma ikvienam finanšu un monetārajā tirgos iesaistītajam. Kriptovalūtas parādījās kā dzīvotspējīga alternatīva tradicionālajām valūtām ar daudziem jauniem raksturojumiem, kā arī vairākiem aspektiem, kas dalās viedokļos starp tiem, kuri to saprot kā lielisku alternatīvu nākotnei, un skeptiskākiem, kuri joprojām apšauba tās likumību un izmantot. Mūsdienās kriptovalūta ir viena no interesantākajām tēmām finanšu tirgos visu ar to saistīto strīdu, kā arī sabiedrības akceptēšanas dēļ, kas ir atbildīga par šo monētu milzīgajām cenām. Darba mērķis ir izpētīt un izanalīzēt kriptovalūtu attīstību pasaulē un sniegt priekšlikumus to tūrētājiem. Darba uzdevumi: •Iepazīties ar kriptovalūtas dabūšanu un glabāšanu •Uztaisīt SVID analīzi •Izpētīt kriprovalūtas riskus un problēmas •Izpētīt centrālo banku attieksmi pret kriptovalūtu un blokķēdi •Identificēt tehnoloģiju pielietošanas problēmas Pētījuma metodes – teorētiskā, statistiskas un empīriskā pētīšanas metodes. Pētījuma periods 2013.-2021. gadi. Veiktā pētījuma rezultāti ļāva saprast, ka ir grūti izdarīt konkrētus secinājumus par kriptovalūtu nākotni. Tomēr jāatzīmē, ka elektroniskā monēta ir ieviesusi pilnīgi jaunu decentralizētas organizācijas formu, šī tehnoloģija, kas jau izpelnījusies plaša lietotāju līmeņa uzticību, ir neapšaubāms tehniskais izrāviens ne tikai finanšu sektorā, bet arī zinātnē kopumā. Protams, nav iespējams veikt precīzas ilgtermiņa prognozes, taču kriptovalūtu parādīšanās pat ar iespējamu “burbuļa” plīšanu noteikti dos ieguldījumu monetāro attiecību attīstībā. Salīdzinot vairuma pasaules analītiķu viedokli par elektroniskās skaidras naudas tehnoloģiju izplatību, var secināt, ka lielākā daļa no ekspertiem bija vienisprātis, ka digitālās naudas kraha iespējamība ir liela, taču S. Nakamoto izgudrotā tehnoloģija tik un tā turpinās kalpot sabiedrībai. Tāpēc arī investējot kriptovalūtās ir jāsaprot riskus, kuri ir saistīti ar to, to skaitā decentralizācija un nepastāvību. Turpmākiem pētījumiem par kriptovalūtu tēmu darba autore piedāvā pētīt kriptovalūtas un to tendences, jo valūtu digitalizācija vienā vai otrā veidā ir neatņemama nākotne. Esošās kriptovalūtas, proti, Bitcoin, visticamāk, nekļūs par nākotnes valūtu, taču šī sistēma noteikti ir novatoriska, kas var kļūt par nākotni valūtas tirgū.

Theme of the bachelor's degree: "Cryptocurrencies and it potential future." The relevance of the topic is related to the trend on cryptocurrency since Bitcoin first appeared in 2008. From that moment, a new potential market began to develop, which is now a daily topic for everyone involved in the financial and money markets. Cryptocurrencies have emerged as a viable alternative to traditional currencies with many new features as well as a number of controversies between those who see them as a great alternative for the future and those who are still skeptical about their legitimacy and use. Cryptocurrency is one of the most interesting topics in the financial markets today because of all the controversy that comes with it, as well as the public acceptance that is responsible for the huge prices of these coins. The aim of the work is to study and analyze the development of cryptocurrencies in the world and to provide proposals to their holders. Tasks: •Learn about obtaining and storing cryptocurrency •Perform SWOT analysis •Investigate the risks and problems of cryptocurrency •Investigate the attitude of central banks towards the cryptocurrency and the blockchain •Identify problems in the application of technology Research methods - theoretical, statistical and empirical research methods. Research period 2013-2021. years. The results of the study showed that it is difficult to draw specific conclusions about the future of cryptocurrencies. However, it should be noted that the electronic coin introduced a completely new form of decentralized organization, a technology that has already earned the trust of a wide range of users, an undoubted technical breakthrough not only in the financial sector, but also in science as a whole. Of course, it is impossible to make accurate long-term forecasts, but the emergence of cryptocurrencies, even with a possible collapse of the bubble, will certainly contribute to the development of currency relations. Comparing the views of most of the world's analysts on the spread of electronic money technology, it can be concluded that most experts agreed that the probability of the collapse of digital money is high, but the technology invented by Nakamoto will continue to serve society. Therefore, investing in cryptocurrencies should also be understood in terms of the associated risks, including decentralization and volatility. For further research on the topic of cryptocurrencies, to explore cryptocurrencies and their trends, since the digitalization of currencies in one way or another is an integral future. Existing cryptocurrencies, namely Bitcoin, are unlikely to become the currency of the future, but this system is definitely innovative, which may well become the future in the exchange market.
Cryptocurrencies and it potential future
Keywords: Ekonomika; kriptovalūta; blokķēde; decentralizētā; Bitcoin