Ar darbu saistītās muskuļu, skeletālās veselības problēmas farmaceitiem un to novēršanas pasākumi - Brūvere, Simona (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis bija pētīt ergonomiskos riskus farmaceitu darbā, kas izraisa muskuļu un skeletālās veselības problēmas, un izstrādāt preventīvos pasākumus veselības veicināšanā. Izstrādātais maģistra darbs ir aktuāls tādēļ, ka aptiekā strādājošie farmaceiti bieži saskaras ar dažādiem ergonomiskajiem riskiem, padarot to darbu nedrošu, neveselīgu un neērtu, rezultātā tie jūt sāpes vai diskomfortu dažādās ķermeņa daļās, īpaši kājās, jo ilgstoši pavada stāvus, kas ilgtermiņā var izraisīt būtiskus veselības traucējumus un Latvijā trūkst pētījumu par ergonomisko risku darbā izraisītajām veselības problēmām farmaceitiem. Darbs veidots no trim nodaļām, secinājumiem un pasākumiem. Pirmajā nodaļā autore iepazīstina par aptiekās strādājošo farmaceitu profesijas un darba veselības raksturojumu Latvijā, un analīzē pētījumus par darba apstākļiem un veselības problēmām, ko izraisa darbs, analizē riska faktorus farmaceitu darbā. Otrajā nodaļā autore apraksta pētījumā izmantotās metodes. Trešajā nodaļā tiek apkopoti pētījuma rezultāti un veikta diskusija, salīdzinot ar citu autoru pētījumiem. Autore izstrādājusi pasākumus kā novērst ar darbu saistītās muskuļu, skeletālās veselības problēmas farmaceitiem. Maģistra darbs sastāv no 66 lappusēm (neskaitot pielikumus), ilustrēts ar 3 tabulām un 37 attēliem, papildināts ar 5 pielikumiem. Darba rezultāti ir izmantojami ar darbu saistīto muskuļu, skeletālo veselības problēmu novērtēšanai farmaceitiem Latvijā. Atslēgas vārdi: darba riski, MSSS, ergonomika, farmaceiti.

The aim of the study was to study the ergonomic risks in the work of pharmacists, that cause muscular and skeletal health problems and to create preventive measures to promote health. Master's thesis is relevant, because pharmacists in a pharmacy often are exposed to various ergonomic risks, making their work unsafe, unhealthy and uncomfortable, as a result they feel pain or discomfort in different parts of the body, especially the legs, because they are standing up for a long time and in Latvia lack of research on ergonomic risks at work for pharmacists. The work consists of three chapters, conclusions and measures. In the first chapter, the author introduces the characteristics of the profession and occupational health of pharmacists working in pharmacies in Latvia, and analyzes research on working conditions and health problems caused by work, analyzes the risk factors in the work of pharmacists. In the second chapter, the author describes the methods used in the study. In the third chapter, the results of the research are summarized and a discussion is made in comparison with the research of other authors. The author has created measures to prevent work-related musculoskeletal health problems for pharmacists. The master's thesis consists of 66 pages (excluding annexes), illustrated with 3 tables and 37 figures, supplemented by 5 annexes. The results of the work can be used for work-related musculoskeletal health problems assessment for the pharmacists in Latvia. Keywords: occupational risks, WRMSD, ergonomics, pharmacists.
Work-related musculoskeletal problems for pharmacists and measures to prevent them
Keywords: Farmācija; darba riski; MSSS; ergonomika; farmaceiti