Bioloģiski aktīvo vielu satura izvērtējums mežrozīšu augļu (Rosa canina) ekstraktos - Oliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Bioloģiski aktīvo vielu satura izvērtējums mežrozīšu augļu (Rosa canina) ekstraktos. Oliņa M., darba vadītāja Dr. ķīm., asoc. prof. Jākobsone I., Maģistra darbs, 83 lappuses, 29 attēli, 10 tabulas, 79 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota informāciju par dažāda veida augu ekstraktiem, ekstrakciju, ekstrakcijas metodēm, mežrozītes augļiem, tajos esošajām bioloģiski aktīvajām vielām un to satura noteikšanas metodēm. Titrimetriski noteikts askorbīnskābes un brīvo organisko skābju saturs mežrozītes augļu ekstraktos. Spektrofotometriski noteikts karotīna, kopējo fenola savienojumu, kopējo flavonoīdu, kopējo monomēro antocianīnu saturs mežrozītes augļu ekstraktos un šo ekstraktu antiradikālā aktivitāte.

Evaluation of biologically active substance content in rose hip (Rosa canina) extracts. Oliņa M., supervisor Dr. chem., assoc prof. Jākobsone I., Master’s thesis, 83 pages, 29 figures, 10 tables, 79 literature references, 8 appendices. In Latvian. Different types of plant extracts, extraction, extraction methods, rosehip fruits and their biologically active substances, as well as their determination methods, has been studied. Ascorbic acid and free organic acids content was determined by titrimetry in rosehip fruits extracts. Carotene, total phenolic compounds, total flavonoids, total monomeric anthocyanins content in rosehip fruits extracts and their antiradical activity was determined by spectrophotometry.
Evaluation of the content of biologically active substances in rose hip (Rosa canina) extracts
Keywords: Ķīmija; EKSTRAKTS; EKSTRAKCIJA; MEŽROZĪTES AUGĻI; ASKORBĪNSKĀBE (C VITAMĪNS); ORGANISKĀS SKĀBES