Attāluma novērtējums papildinātajā realitātē - Barkovska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs uzrakstīts uz 42 lapaspusēm latviešu valodā. Tas satur 19 attēlus un 68 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt attāluma uztveri papildinātajā realitātē, izmantojot daudzplakņu galvas displeju. Pētījuma piedalījās 40 dalībnieki, vecumā no 19 līdz 36 gadiem. Dalībnieki veica attāluma novērtēšanas uzdevumu papildinātajā realitātē pie saskaņotiem un nesaskaņotiem dziļuma nosacījumiem dažādos attēlu demonstrēšanas attālumos – 45 cm, 65 cm un 115 cm. Rezultāti norādīja, ka palielinoties skatīšanās attālumam novērtēšanas precizitāte samazinājās un uzdevuma izpildīšanas laiks pieauga gan pie saskaņotiem, gan nesaskaņotiem dziļuma nosacījumiem. Visbiežāk attēls tika novērtēts kā tālāk esošs nekā patiesībā pie nesaskaņotiem dziļuma nosacījumiem. Attēli ar saskaņotiem dziļuma nosacījumiem dalībniekiem izraisīja mazāk sūdzību par acīm un redzi.

The master thesis is written in Latvian on 42 pages. It contains 19 figures and 68 references. The aim of this work was to evaluate distance perception in augmented reality, using multifocal augmented reality head-mounted display. Forty participants, aged 19 to 36 years, took part in this study. Participants performed the perceptual distance matching task in augmented reality with consistent and inconsistent depth cues at different image demonstration distances – 45 cm, 65 cm, and 115 cm. The results indicated that the distance matching accuracy decreased and task execution time increased as the viewing distance increased in both cues consistency conditions – consistent and inconsistent. Mostly image distances were overestimated in the inconsistent cues condition. Images with consistent cues caused less eye and vision complaints for participants.
Perceptual Distance Matching in Augmented Reality
Keywords: Fizika; papildinātā realitāte; dziļuma nosacījumi; galvas displejs; attāluma novērtēšana