Rotaļdarbība 1.vecumposma bērna adaptācijas sekmēšanai pirmsskolā - Puškareva, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba temats: Rotaļdarbība 1. vecumposma bērna adaptācijas sekmēšanai pirmsskolā Kvalifikācijas darba autore: Lāsma Puškareva Kvalifikācijas darba vadītāja: Doc. Dr. paed., Daiga Kalēja – Gasparoviča Kvalifikācijas darba mērķis: Teorētiski un praktiski analizēt 1,5-3 gadus vecu bērnu veiksmīgas adaptācijas sekmēšanu pirmsskolā ar rotaļdarbības palīdzību. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā tiek analizēta teorija par bērna adaptācijas sekmēšanu pirmajā vecumposmā pirmsskolas izglītības iestādē. Pirmajā apakšpunktā tiek teorētiski izklāstīta bērna adaptācija un tās sekmēšana. Otrajā apakšpunktā tiek teorētiski raksturota pirmā vecumposma raksturojums un īpatnības, lai labāk izprastu mazbērna vecumu. Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā tiek teorētiski analizēta un aplūkota, rotaļdarbība pirmsskolā. Pirmajā apakšpunktā tiek analizēta, kā rotaļdarbība ietekmē bērnu, kādas ir īpašības. Kura rotaļdarbība vislabāk sekmētu bērna adaptāciju pirmsskolā. Otrajā apakšpunktā tiek apkopotas rotaļdarbības, kādas izmantoja darba autore pētījuma laikā ar bērniem. Kvalifikācijas darba trešajā nodaļā tika veikta izpēte par 1,5-3 gadus vecu bērnu adaptācijas sekmēšanu ar rotaļdarbības palīdzību, lai iegūtu padziļinātāku vērtējumu par bērna adaptāciju tika veikta vecāku anketēšana. Nobeigumā ir izstrādāti secinājumi par izstrādāto kvalifikācijas darbu. Darba apjoms: 38 lpp., 20 tabulas, 12 attēli, 27 literatūras avoti.

Qualification work theme: Play activities to promote the adaptation of toddlers in preschool. Qualification work author: Lāsma Puškareva. Qualification work supervisor: Doc. Dr. paed., Daiga Kalēja – Gasparoviča Qualification work purpose: Theoretical and practical analysis of promoting successful adaptation of 1.5-3-year-old children in preschool through play activities. In the first chapter of the qualification work, the theory of promoting a child’s adaptation in the initial stage is analyzed within a preschool educational institution. In the first subpoint, the theoretical exposition of child adaptation and its promotion is presented. In the second subpoint, the theoretical characterization of the first stage of development and its peculiarities is described to better understand the toddler age. In the second chapter of the qualification work, play activity in preschool is theoretically analyzed and examined. In the first subpoint, the impact of play activity on children and its characteristics are analyzed, specifically focusing on which type of play activity best promotes a child’s adaptation in preschool. In the second subpoint, the play activities used by the author during the research with children are summarized. In the third section of the qualification work, research was conducted on promoting the adaptation of children aged 1.5-3 years through play. To obtain a more in-depth assessment of child adaptation, a survey of parents was conducted. At the conclusion, conclusions are drawn regarding the developed qualification paper. Work volume: 38 pages, 20 tables, 12 images, 27 literature sources.
Play activities to promote the adaptation of toddlers in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; Adaptācija; Pirmsskola; Vecumposms; Attīstība; Bērns