Politiski nekorekta valoda, tulkošanas problēmas - Hāsa, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pēdējās desmitgadēs politkorektums ir kļuvis par ļoti aktuālu jautājumu. Šajā maģistra darbā ir pētītas grūtības, kas rodas mutiski tulkojot politiski nekorektu valodu gan kopumā, gan tieši specifiski latviešu valodā, kā arī tiek piedāvāti praktiski risinājumi. Pētījumā ir analizēta Eiropas Savienības likumvide, rakstiski avoti, kuri definē politiski nekorektu valodu un ar to saistītas tēmas, kā arī tulka ētiku un Eiropas Parlamenta runas. Papildus ir veikta Eiropas Savienības institūcijās strādājošu tulku aptauja, kā arī eksperiments, kurā ir piedalījušies mutiskās tulkošanas studenti. Šis pētījums rāda, ka politiski korekta valoda, it īpaši dzimumneitrāla valoda ir aktuāls jautājums, taču ir dažādi viedokļi par to vai un kā tā būtu jāpielieto.

Political correctness has become a very topical issue during the last decades. In this thesis difficulties of interpreting politically incorrect language in general and specific to the Latvian language have been researched, and practical solutions are proposed. For this research, legislation of the European Union, written sources on defining politically incorrect language and related topics as well as interpreters’ ethics and speeches of the European Parliament have been analysed. A survey of interpreters working for the institutions of the European Union as well as an experiment with student interpreters has also been conducted. The research shows that politically correct language and gender-neutral language especially is a topical issue, nevertheless there are various opinions on whether and how to implement it.
Politically Incorrect Language, Interpreting Issues
Keywords: Valodniecība; interpreting; political correctness; gender-neutral language; interpreting strategies