Roku smalko kustību un perifēriskā redzes leņķa saistība ar jauniešu fiziskās aktivitātes līmeni - Ramuse, Eva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis bija novērtēt atšķirīga fizisko aktivitāšu līmeņa ietekmi uz jauniešu smalko roku kustību un perifērās redzes leņķa rādītājiem. Eksperimentā piedalījās 18 jaunieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Fizisko aktivitāšu novērtējumam darbā izmantoja 2 aptaujas: pielāgotu Bekes aptauju un vispārīgāku aptauju par fiziskās aktivitātes novērtējumu. Perifēriskā redzes leņķa un smalko roku kustību parametri tika reģistrēti ar "Vīnes Testa Sistēmu". Rezultāti neapstiprina fizisko aktivitāšu līmeņa būtisku ietekmi uz uzdevumu rezultātiem. Fiziski aktīviem jauniešiem būtiski labāks rezultāts ir Roku statiskas turēšanas parametrā Kopējais kļūdu skaits. Turpmākiem pētījumiem nepieciešams veikt rūpīgāku pirmseksperimenta atlasi vienmērīgākai paraugkopai, kā arī izmantot lielāku apskatāmo paraugkopu. Atslēgas vārdi: fiziskās aktivitātes, perifērā redze, roku smalkās kustības, Vīnes testu sistēma.

The aim of this study was to assess the different levels of physical activity in young adults on fine motor movements and peripheral vision angle parameters. The experiment involved 18 young adults in age between 18 and 27 years. Physical activity was assessed through 2 questionnaires: a modified Baecke questionnaire and a more general survey on physical activities. Peripheral vision angle and fine motor movement parameters were recorded with Vienna Test System. The results did not confirm significant impact of different physical activity levels on the results of the tasks. Physically active young adults had significantly better score in task Steadiness parameter Total error duration. Further studies need to include more careful selection to achieve a more even sample, as well as bigger sample size. Key words: physical activity, peripheral vision, fine motor movements, Vienna Test System.
Fine motor skills and the angle of peripheral vision in relation to the physical activity of young adults
Keywords: Bioloģija