Latvijas veselības aprūpes sistēmas ilgtermiņa attīstības iespējas. - Sperga, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Viens no būtiskākajiem sabiedrības veselības rādītājiem, kas arī raksturo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, ir veselīgi nodzīvotie mūža gadi. Šis rādītājs ir būtisks veselības politikas ieviesējiem, jo tas ir tiešs mērījums par īstenoto politikas ietekmi uz iedzīvotāju veselības stāvokļa uzlabošanu. Ņemot vērā sabiedrības novecošanos, šis rādītājs kļūst par arvien svarīgāku sabiedrības veselības un ilgtermiņa attīstības rādītāju. Atbilstoši mērķim, maģistra darbs ietver Latvijas attīstības plānošanas dokumentu analīzi, citu valstu pieredzes analīzi un ekspertu aptaujas iegūto datu analīzi. Pamatojoties uz teorijas atziņām un maģistra darba autores veiktā pētījuma rezultātiem, ir izstrādāti priekšlikumi turpmākās sabiedrības veselības uzlabošanas stratēģijas izstrādei un sabiedrības veselības uzlabošanai ilgtermiņā. Maģistra darbs sastāv no ievada, trim nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Maģistra darba pamatteksts ir 87 lappusēs, darbā iekļauti 14 attēli, 2 tabulas, 4 pielikumi. Literatūras sarakstā 72 vienības.

Healthy life years is one of the most important indicators of public health and of quality of life. This indicator is important for health policy makers as it is a direct measure of the impact of implemented policies on improving the health status of the population. Given the ageing population, this indicator is becoming an increasingly important indicator of public health and long-term development. In line with its aim, the master's thesis includes an analysis of Latvian development planning documents, an analysis of the experience of other countries and an analysis of data from an expert survey. Based on the theoretical background and the results of the research carried out by the author, proposals are developed for the development of a strategy for the future improvement of public health and the long-term improvement of public health. The Master thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions and proposals, a list of references and annexes. The main body of the thesis is in 87 pages, the thesis includes 14 figures, 2 tables, 4 annexes. There are 72 items in the list of references.
Long-term development opportunities of health care system in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; veselības aprūpe; sabiedrības veselība; veselīgi nodzīvotie mūža gadi; veselības veicināšana; veselības aprūpes sistēma