Ģimenes attiecību tēlojums Japānas sabiedrībā Jošimoto Bananas darbos - Bībere, Elza (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “Ģimenes attiecību tēlojums Japānas sabiedrībā Jošimoto Bananas darbos” pievēršas ģimenes formas izpētei Jošimoto Bananas romānos un tās salīdzināšanai ar realitāti Japānā. Darba mērķis ir noskaidrot īpatnējo ģimeņu veidošanas zemtekstus Bananas literārajos darbos, salīdzinot tās ar tipiskajiem ģimenes modeļiem Japānā. Pētījums ir sadalīts trijās daļas. Pirmā daļa koncentrējas uz Bananas bērnību, karjeras sākumu un plašo kritiku, ko viņas darbi ir saņēmuši. Otrajā daļā tiek apskatīti autores bērnībā un romānu tapšanas laikā Japānā pieņemtie ģimenes modeļi un lomu sadalījums. Pirmo divu daļu mērķis ir radīt priekšstatu par sabiedrību un tās uzskatiem par ģimeni Bananas uzaugšanas laikā, un iespējamiem viņas kritikas cēloņiem. Pētījuma trešā daļa ir veltīta Bananas romānu analīzei. Salīdzinot autores naratīvu un izveidoto ģimenes modeļu funkcijas ar patieso situāciju Japānā, tiek mēģināts identificēt Bananas kritiku par Japānas sabiedrību.

The Bachelor's Thesis “The Portrayal of Familial Relationships in the Japanese Society in the Works of Yoshimoto Banana” focuses on the study of family form in Yoshimoto Banana novels and its comparison with reality in Japan. The aim of the thesis is to find out the subtleties of peculiar family formation in Banana's literary works compared to typical family models in Japan. The study is divided into three parts. The first part focuses on Banana's childhood, the beginning of her career and the wide criticism she has received. The second part discusses the family models and role dynamics adopted in Japan during the authors childhood and amid her novel writing. The aim of the first two parts is to create an idea of the society and its views on the family during the time of Banana's upbringing and the possible causes of her criticism. The third part of the study is dedicated to the analysis of Banana novels. By comparing the features of author narratives and family patterns with the real situation in Japan, attempts are being made to identify Banana's criticism of Japanese society.
The Portrayal of Familial Relationships in the Japanese Society in the Works of Yoshimoto Banana
Keywords: Āzijas studijas; ģimene; attiecības; atsvešinātība; tēva figūra