Aknu steatozes saistība ar hroniska pankreatīta gaitu - Tutāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads. Hronisks pankreatīts ir hroniska iekaisīga aizkuņģa dziedzera slimība, kas var novest līdz eksokrīnai un endokrīnai mazspējai. Literatūrā ir atrodami maz dati par aknu steatozes prevalenci hroniska pankreatīta pacientu vidū, lai gan abām šīm slimībām ir kopīgi etioloģiskie faktori. Darba mērķis. Analizēt aknu steatozes prevalenci HP slimniekiem un novērtēt aknu steatozes asociāciju ar HP smaguma pakāpi un komplikācijām. Metodes un materiāli. Pētījums bija retrospektīvs šķērsgriezuma pētījums. Tajā tika iekļauti pacienti no PSKUS Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centra, laika periodā no 2016. gada līdz 2019. gadam. Tika apkopoti tādi klīniskie parametri kā demogrāfiskie dati, etioloģiskie HP faktori, endokrīna un eksokrīna mazspēja, sāpju sindroms un attēli no datora tomogrāfijas (DT) vēdera dobumam. Aknu un liesas densititāte tika mērīta Haunsfilda vienībās, lai diagnosticētu aknu steatozi. HP smaguma pakāpe tika novērtēta pēc M-MANNHEIM klasifikācijas. Tika izmantoti šādi testi: Hī kvadrāta tests un Man Vitneja tests, un loģistiskā regresīja. Rezultāti. Pētījumā bija iekļauti 71 pacients ar HP. 79% bija vīrieši. Vidējais vecums bija 52 ± 13 gadi (intervālā no 31– 86 gadiem). Alkohola izraisīts pankreatīts bija 31% pacientu, nikotīna 8%, alkohola un smēķēšanas 31% un citu iemeslu 30% pacientam. 24% bija hronisks sāpju sindroms. 58% bija rekurents pankreatīts, 18% pacientu bez sāpēm. 46% bija eksokrīna mazspēja, 30% cukura diabēts. Vidējie rādītāji ALAT bija 56,5 (±56.4), ASAT 55 (±45) U/l, Triglicerīdu līmenis 1,7 (±0,9) mmol/L, kopējais holesterīns 4,1 (±0,9) mmol/l. Pēc DT mērījumiem, 75% no HP pacientiem tika diagnosticēta steatoze. Netika atrasta ievērojama asociācija starp steatozi un HP smaguma pakāpi. Divu mainīgo analīze atrada statistiski ticamu atšķirību grupās starp aknu steatozi un eksokrīnu mazspēju (ρ = 0,003) un hronisku sāpju sindromu (ρ = 0,036). Aknu steatoze tika ievērojami asociēta ar eksokrīnu mazspēju (OR 4,8; CI (95%); 1,278-18,321; p-0,02). Secinājumi. Aknu steatozes prevalence HP pacientu vidū ir augsta (75%). Eksokrīna aizkuņģa dziedzera mazspēja ir saistīta ar aknu steatozi HP pacientiem. Hroniska pankreatīta pacientiem ar rekurenta pankreatīta epizodēm, steatozes pevalence bija augsta (78%).

Background. Chronic pancreatitis (CP) is a chronic inflammatory disease which significantly reduces the quality of life and leads to pancreas functional insufficiencies. Very limited data can be found in literature about fatty liver disease prevalence in CP population, although these diseases both have common etiological factors. We hypothesized that fatty liver disease affect grade of CP severity. Aim. To analyze liver steatosis prevalence in CP patients and to estimate its association with CP grade of severity and rate of complications. Methods. Study was retrospective cross-sectional research. There were included patients of Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Centre of Pauls Stradins Clinical University hospital from years 2016–2019. In this research data was compiled about demographic data, etiological factors, endocrine, exocrine insufficiency, pain syndrome. There were also collected images of abdominal computed tomography (CT). The severity of CP disease was estimated by M-MANNHEIM classification. For liver steatoses diagnosis - liver and spleen attenuation were measured in Hounsfield units (HU). Tests like Chi square, Mann Whitney and logistic regression were used. Results. 71 CP patients were included. 79% males with mean age 52 years within range 31-86). 31% as etiological factor was alcohol abuse, 8% nicotine, 31% both, 30% other causes. 18% no chronic pain reported, 58% had pancreatitis relapses, 24% had chronic pain syndrome. 46% had exocrine insufficiency, 30% diabetes mellitus. ASAT mean level was 55 (±45) and ALAT 56,5 (±56,4) U/l, total cholesterol 4.1 (±0,9) mmol/l. By CT scans measurements 75% of included CP patients had liver steatosis. No significant association was found between steatosis and HP severity grade. Univariate analysis showed significant difference between CP patients with and without fatty liver disease and such factors as exocrine insufficiency (ρ=0,003), chronic pain syndrome (ρ=0.036) and age (ρ =0,001). Liver steatosis was significantly associated with exocrine insufficiency (OR 4,8; CI (95%) 1.278-18,321; ρ=0.02). Conclusion. Prevalence of liver steatosis in CP is high (75%). Exocrine insufficiency is associated with liver steatosis. Prevalence of liver steatosis in CP patients with pancreatitis relapses episodes is high (78%).
Liver steatosis association with course of chronic pancreatitis
Keywords: Medicīna; liver steatosis; chronic pancreatitis; exocrine insufficiency; chronic pain syndrome