(Re)prezentācija attēlā : pētījums fenomenoloģiskās attēla apziņas koncepcijās - Vērpe, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2012)
Anotācija. Darbā tiek realizēti divi, savstarpēji papildinoši mērķi. Viens vēsturisks, otrs filozofisks. Vēsturiskais paredz izsekot fenomenoloģiskām attēla apziņas koncepcijām, kas salīdzinoši tieši seko fenomenoloģijas dibinātāja Edmunda Huserla uzstādītajai pētniecības programmai. Savukārt filozofiskais mērķis ir saprast fenomenoloģiska attēla apziņas skaidrojuma iespējas un robežas iepretim atsevišķu semiotikas pārstāvju attēlu teorijām. Darbā tiek pierādīta hipotēze, ka noteiktos gadījumos attēls nevis reprezentē, bet gan prezentē attēloto lietu, turklāt tai piešķirot savdabīgu materialitāti. Pētījumā ieturētā metode ir fenomenoloģiska, lielākoties Edmunda Huserla formulētajā nozīmē. Atslēgvārdi: attēls, attēla apziņa, fenomenoloģija, prezence, reprezentācija

Annotation. This research is developed, focusing on two interrelated objectives. One of them is historical, the other – philosophical. The historical goal of this work is to explore those phenomenological concepts of the image consciousness, which are close followers of the research program established by the founder of phenomenology – Edmund Husserl. The philosophical goal of this work is to understand the potential and limits of a phenomenological concept of the image consciousness in contrast with some theories on picture by researchers from the field of semiotics. This research verifies a hypothesis that in certain situations a picture presents the depicted thing, rather than represents it, and, in addition – endows it with a peculiar corporeity. This research is done, using the phenomenological method, mostly understanding it in the sense formulated by Edmund Husserl. Keywords: Picture, Image Consciousness, Phenomenology, Presence, Representation
Pictorial (Re)presentation: an Investigation into Phenomenological Conceptions of Image Consciousness
Keywords: Filozofija; Estētika; Philosophy; Aesthetics