Publiskā sfēra un internets: Attīstības prakses un teorētisko konceptu analīze Latvijas gadījumu studijās - Bērziņš, Ingus (Latvijas Universitāte, 2012)
Promocijas darba mērķis ir attīstīt teorētiskās izpratnes par internetu publiskās sfēras teorētisko konceptu ietvaros. Kā komunikācijas zinātņu laukā nozīmīgais Jirgena Habermasa publiskās sfēras koncepts piemērojams, lai izskaidrotu mūslaiku komunikatīvās norises internetā, konkrēti, debates, kurās Latvijā dzīvojoši indivīdi virtuālā vidē apmainās ar viedokļiem un idejām par sociāliem un politiskiem jautājumiem? Teorētiskās atziņas balsta empīrisko pētījumu, kurā trīs dažādu gadījumu studiju ietvaros tika analizēts, kā Latvijā interneta vidē notiek apmaiņa ar viedokļiem par politiski un sociāli būtiskiem jautājumiem, cik racionālas ir šīs debates, un cik lielā mērā šīm diskusijām ir iespēja ietekmēt informācijas telpu plašākā nozīmē un valsts pārvaldes institūciju lēmumus, reaģējot uz publiskajā sfērā (sfērās) formētajiem viedokļiem.

The goal of the Dissertation is to evolve the theoretical notions about internet in frames of the public sphere concepts. It seeks answers to question, how the notable concept of the public sphere developed by Jurgen Habermas can be applied to explain the communicative processes in the contemporary internet, specifically the debates where individuals living in Latvia exchanges opinions and ideas about social and political issues in cyberspace. Theoretical notions support the empirical research – multiple case studies, which analyses how the exchange of ideas about political and social matters occurs in Latvia, how rational are these debates, and on what extent these discussions can impact the information space in its wider sense as well as decisions of state power structures, reacting to opinions formed in the public sphere (spheres).
Public sphere and internet: praxes of development, and analysis of theoretical concepts in case studies of Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne