Ķīmiskais arodvides risks farmaceitiem un farmaceitu asistentiem, kas gatavo zāles atvērta tipa aptiekā - Melluma, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī darba mērķis bija pētīt ķīmisko arodvides risku farmaceitiem/farmaceitu asistentiem, kas gatavo zāles atvērta tipa aptiekā, izmantojot dažādas ķīmiskā riska novērtēšanas metodes. Rezultāti rāda, ka tiem, kas gatavo zāles, biežāk novēro ādas simptomātiku (p=0,042), ķīmiskais risks pētītajā aptiekā novērtēts ar III pakāpi – ciešams, bet 64,4% no zāļu gatavošanā izmantotajām vielām pētītajā aptiekā mēneša ietvaros uzskatāmas par bīstamām. Iegūtie dati varētu liecināt, par vielu iedarbību uz darbiniekiem, vedinot domāt, ka zāļu gatavošana atvērta tipa aptiekā varētu būt darbiniekiem kaitīgs un bīstams darbs, taču ir vajadzīgi turpmāki pētījumi, lai skaidrotu darbā iegūtās iespējamās cēloņsakarības.

The aim of the current study was to investigate chemical occupational hazard for those pharmacists/pharmacist’s assistants who compound medicine in community pharmacies using different risk assessment methods. Results show that prevalence rate of dermal symptoms in those who compound drugs is higher (p=0,042), chemical risk assessed in studied pharmacy is graded as III – tolerable, but 64,4% of substances used in the studied pharmacy during period of one month are considered dangerous. The obtained data may suggest that substances effect worker suggesting that compounding medicine in community pharmacies may be harmful and dangerous, however there is a need for further research to explain the causation obtained in the current study.
Chemical occupational risk for pharmacists and pharmacist's assistants who compound medicine in community pharmacy
Keywords: Farmācija; nodarbinātie; ķīmiskais risks; darba vide; zāļu gatavošana; aptieka