Ētikas dilemmas un to risināšana sociālā darba mikro praksē - Kozlovska, Aija (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēmas nosaukums ir „Ētiskās dilemmas un to risināšana sociālā darba mikro praksē”. Diplomdarba mērķis ir teorētiski un empīriski pētīt un analizēt ētikas dilemmas un to risināšanu sociālā darba mikro praksē. Diplomdarba ietvaros teorētiskajā daļā ir apskatīti tādi jautājumi kā sociālā darba mikro prakse, ētikas un vērtību jēdziens sociālā darba mikro praksē, ētiskās dilemmas sociālā darba mikro praksē. Darba pamatā liela uzmanība pievērsta tieši ētiskām dilemmām un to risināšanas veidiem, kā arī plašāk analizētas sociālā darba mikro prakses vērtības un ētika. Lai sasniegtu darba mērķi, autores veica empīrisko pētījumu, lai noskaidrotu, kā sociālie darbinieki risina ētiskas dilemmas un, kādas ir visbiežāk sastopamās ētiskās dilemmas sociālā darba mikro praksē. Tika noskaidrots kādas metodes sociālie darbinieki izmanto un vai ir informēti par teorētiskajām vadlīnijām ētisko dilemmu risināšanā sociālā darba mikro praksē. Pamatojoties uz iegūtajiem pētījuma rezultātiem, ir izstrādāti secinājumi un ieteikumi efektīvākas ētisko dilemmu risināšanas veicināšanai sociālā darba mikro praksē. Izstrādātie ieteikumi var palīdzēt un atvieglot sociālo darbinieku darbu ētisko dilemmu lēmumu pieņemšanā. Atslēgvārdi: ētiskās dilemmas, mikro prakse, vērtības, ētika.

The subject of the Bachelor's Paper is Ethical dilemmas and their solving in social work micro practice. The aim of the Paper is to study and analyze theoretically and empirically ethic dilemmas and solving them in social work micro practice. The theoretical part of the Paper overlooks such aspects as social work micro practice, ethic dilemmas in social work, the notion of ethic and values in social work micro practice, ethic dilemmas and the ways of solving them, as well as a wide analysis of values and ethics at social work micro practice. In order to reach the aim of the Paper the authors conducted an empiric research to find out the way social workers solve ethic dilemmas and the kinds of the most frequent ethic dilemmas in social work micro practice. The authors found out the methods social workers apply and whether they are informed about the theoretical directions in solving ethic dilemmas in social work micro practice. Taking into consideration the results of the research the authors worked out conclusions and recommendations to further solving ethic dilemmas in social work micro practice. The recommendations been worked out are possible to help in solving ethic dilemmas in social work. Key words: ethic dilemmas, micro practice, values, ethics.
Ethical dilemmas and their solving in social work micro practice
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija