Pašregulācijas stilu, tagadnes laika perspektīvu un darba intensitātes savstarpēja saistība - Kurtiša, Dana (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma “Pašregulācijas stilu, tagadnes laika perspektīvu un darba intensitātes savstarpēja saistība” mērķis bija noskaidrot kādas tagadnes laika perspektīvas un pašregulācijas stili prognozē darba intensitāti, un, vai pastāv saistība starp tagadnes laika perspektīvu, pašregulācijas stiliem un darba intensitāti. Dati tika ievākti no 148 strādājošiem cilvēkiem, kuri dzīvo dažādās Latvijas pilsētās, vecumā no 25 līdz 65 gadiem (vidējais vecums M = 38,03 gadi SD = 12,46), no kuriem 76 (51,35%) bija sievietes un 72 vīrieši (48,65%). Datu ievākšanai tika izmantotas šādas metodes: Pašregulācijas stilu aptauja, Tagadnes laika perspektīvas aptauja (TLPA) un Darba intensitātes aptauja. Visas metodes bija izstrādātas šī maģistra darba ietvaros. Pētījuma rezultāti rāda, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelācija starp darba intensitāti un tagadnes laika perspektīvu “šeit un tagad”. Turklāt, nav novērojama statistiski nozīmīga korelācija starp darba intensitāti un tagadnes laika perspektīvu ar novirzi uz pagātni. Nav novērojama saistība starp pašregulācijas stiliem un darba intensitāti. Nepastāv arī statistiski nozīmīga saistība starp pašregulācijas stiliem un tagadnes laika perspektīvu. Hierarhiskās un soļu lineārās regresijas analīzes rezultāti rāda, ka darba intensitāti prognozē tagadnes laika perspektīva ar novirzi uz pagātni un pašregulācijas spējas.

The study "Relationship between self-regulation style of the present time perspective, and work intensity" was to find out how the present time perspective and self-regulation styles predict the intensity of work, and whether there is a associations between the present time perspective, self-regulation styles and work intensity. Data were collected from 148 working people who live in different Latvian cities, aged 25 to 65 years (mean age M = 38,03 years, SD =12,46 ), of which 76 (51.35%) were women and 72 men (48.65%). Data collection were used the following methods: Self-regulation style questionnaire, Present time perspective questionnaire (PTPQ) and Work intensity questionnaire. All methods were developed in this master's work. The research results show that there is a statistically significant positive correlation between the work intensity and present time perspective "here and now". In addition, no a statistically significant correlation between the work intensity and present time perspective with a rejection of the past, and between self-regulation styles and work intensity, and between self-regulation styles and present time perspective. Results of hierarchical and stepwise linear regression analysis show that the work intensity predict the present time perspective with a rejection of the past and self-regulatory abilities.
Self-regulation style, present time perspective and work intensity correlation.
Keywords: Psiholoģija; Pašregulācijas stili; Tagadnes laika perspektīva; Darba intensitāte; Self-regulation styles; Present time perspective