Izlūkdienesti kā ārpolitikas instruments: Krievijas izlūkdienestu darbības vērtējums Baltijas valstīs - Rubļevska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs aplūko Krievijas izlūkdienestu darbību vērtējumu Baltijas valstīs, lai izprastu Krievijas izlūkdienestu pienesumu Krievijas ārpolitikas īstenošanā un noteiktu to radīto apdraudējumu Baltijas valstīm. Teorētiskā bāze ietver izlūkdienestu izmantošanu ārpolitikā, atsevišķi apskatot Krievijas izlūkdienestu apdraudējumu Baltijas valstu drošības politikai un Baltijas valstu lomu Krievijas ārpolitikā. Empīrisko daļu veido Baltijas valstu drošības iestāžu un drošības politikas ekspertu vērtējums par Krievijas izlūkdienestu 2013. – 2019. gadā veiktajām darbībām Baltijas valstīs. Darba ietvaros ir secināts, ka Krievija izmanto savu izlūkdienestu resursus, lai realizētu savas ambīcijas un ārpolitikas nostādnes Baltijas valstīs, cenšoties ar dažādiem līdzekļiem tās ietekmēt un vājināt, tādējādi radot nozīmīgu apdraudējumu Baltijas valstīm.

Master’s thesis reviews the assessment of the activities of Russian intelligence agencies in Baltic States in order to understand the contribution of Russian intelligence agencies to the implementation of Russia’s foreign policy and to identify the threat they pose to Baltic States. The empirical part consists of an assessment by security authorities and security policy experts of the Baltic States on Russian intelligence activities in the Baltic States in 2013-2019. It can be concluded that Russia is using its intelligence resources in order to carry out its ambitions and foreign policy frameworks in the Baltic States, trying to influence and weaken them by various means, thereby creating a significant threat to the Baltic States.
Intelligence agencies as an instrument of foreign policy: Assessment of the activities of Russian intelligence agencies in Baltic States
Keywords: Politikas zinātne; ārpolitika; Krievijas izlūkdienesti; Baltijas valstis; foreign policy; Russian intelligence agencies