Devona Daugavas svītas dolomītu pēcsedimentācijas izmaiņas Rīgas apkārtnē - Jaunžeikare, Sandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā ir raksturotas devona Daugavas svītas dolomītu slāņkopas pēcsedimentācijas izmaiņas Rīgas apkārtnē. Ir sastādīti trīs atsegumu ģeoloģiskie griezumi, pa vienam Kalnciema, Turkalnes un Gaitiņu atradnēs. Kopumā ievākts 21 paraugs un veikts to apraksts, izgatavoti un analizēti 7 plānslīpējumi. Izmantoti arī autores kursa darbā iegūtie materiāli. Konstatēti daudzveidīgi pēcsedimentācijas procesi un veidojumi - dzelzs oksīdi un hidroksīdi, dolomītmilti, sekundārais kalcīts un mangāna oksīdi un hidroksīdi. Galvenā pielietotā laboratorijas metode ir plānslīpējumu izgatavošana, izmantota arī rentgenfluorescences spektometrijas metode dolomīta ķīmiskā sastāva noteikšanai. Izdarīti secinājumi par pēcsedimentācijas procesu izplatību un izpausmju veidu pētītajos griezumos, ķīmisko elementu sastopamību un fluīdu plūsmu ietekmi uz tiem. Atslēgas vārdi: dzelzs savienojumi, mangāna savienojumi, dolomītmilti, sekundārais kalcīts, rentgenfluorescences spektometrija

Bachelor’s thesis deals with the Devonian Daugava Formation dolostone diagenesis in vicinity of Riga. Three sections of outcrops have been documented in Kalnciems, Turkalne and Gaitiņas deposit – one in each quarry. 21 sample have been collected and described; 7 thin-sections were analysed. There are used materials of the author’s course thesis as well. Various diagenetic processes and formations are found: iron oxides and hydroxides, dolomite mill, secondary calcite, manganese oxides and hydroxides. Main method used is thin-section study, but the X-ray fluorescence spectrometry has been also applied to determine the chemical composition of dolostone. Conclusions are done on distribution of diagenetic processes and their formations in studied sections, distrbution of chemical compounds and influence of fluid flow on them. Key words: iron compounds, manganese compounds, dolomite mill, secondary calcite, X-ray fluorescence spectrometry
Diagenesis of dolomites of the Devonian Daugava Formation in vicinity of Riga
Keywords: Ģeoloģija