Lauksaimniecības un lauku attīstība Latvijā: ZS "Būdnieki" piemērs - Rozenberga, Krista (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis: Novērtēt ES fondu atbalsta nozīmi konkrētas zemnieku saimniecības attīstības veicināšanā, veikt uzņēmuma finanšu rādītāju un gada pārskatu analīzi un sniegt priekšlikumus tālākai uzņēmuma izaugsmei. Apskatīt lauksaimniecības un lauku attīstības politiku Latvijā - atbalsta veidus, tirgus pasākumus. Izvērtēt lauku attīstības problēmas, ar kurām saskaras ES. Pirmajā nodaļā uzskaitīti ES fondi, vērtēts pēc kādiem kritērijiem tiek piešķirts konkrēts atbalsta apmērs konkrētai valstij. Apskatīti atbalsta veidi lauksaimniekiem Latvijā gan no ES, gan no valsts. Otrajā nodaļā apskatīts projekts „Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Trešajā nodaļā apskatīti ZS „Būdnieki” darbības virzieni. Ceturtajā nodaļā veikta ZS „Būdnieki” finanšu rādītāju un gada pārskatu analīze.

Aim of the bachelor's thesis: Evaluate the role of EU funds in promoting the development of a particular farm, analyze the company's financial indicators and annual reports and make proposals for further growth of the company. View agricultural and rural development policy in Latvia - types of support, market measures. Estimate rural development challenges faced by the EU. The first chapter lists EU funds, which criteria are used to determine the specific amount of support for a particular country, types of support for farmers in Latvia, both from the EU and from the country. The second chapter discusses the project “Support for Young Farmers to Start a Business”. The third chapter discusses the directions of the activity of farm „Būdnieki”. The fourth chapter analyzes the financial indicators and annual reports of farm „Būdnieki”.
Agriculture and rural development in Latvia: Example from farm “Būdnieki”
Keywords: Ekonomika; Lauksaimniecība; ES fondi; Lopkopība; Augļkopība; Finanšu analīze