Ainavu plānošanas normatīvie ietvari un prakses Latvijā - Vītola, Anna Alvīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba “Ainavu plānošanas normatīvie ietvari un prakses Latvijā” mērķis ir apzināt ainavu plānošanai Latvijas teritorijas attīstības plānošanas sistēmas ietvarā raksturīgas iezīmes, lai pamatojoties uz tām izstrādātu priekšlikumus ainavu plānošanas pilnveidošanai. Ainavu plānošanas raksturīgās iezīmes ir identificētas veicot ainavu plānošanas aspektu izvērtējumu visu pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentos, kā arī vērtējot divu pašvaldību, Babītes un Grobiņas novada, ainavu tematiskajos plānos izvirzīto rekomendāciju un uzdevumu integrāciju novada saistošajos dokumentos, kā arī to faktisko īstenošanu. Ainavu plānošanas pilnveidošanas priekšlikumi ir sniegti rīcībām katrā teritorijas attīstības plānošanas līmenī. Atslēgvārdi: ainavu plānošana, teritorijas plānošana, plānošanas dokumenti, tematiskais plānojums, dokumentu analīze.

Master thesis “Legislative framework and practices of landscape planning in Latvia” firstly aims to identify characteristic features of landscape planning in the context of territorial planning system of Latvia, therefore, to develop proposals for the improvement of landscape planning based on these features. The characteristic features of landscape planning were identified by performing a landscape planning aspect evaluation in the territorial planning documents of all municipalities of Latvia. The aim was also reached by evaluating the integration of recommendations and tasks presented in the landscape thematic plans in binding documents of Babīte and Grobiņa municipalities, as well as their actual implementation in real life. Proposals for landscape planning improvement are provided for actions in each territorial planning level. Key words: landscape planning, territorial planning, planning documents, thematic plan, desk research.
Legislative framework and practices of landscape planning in Latvia
Keywords: Arhitektūra; ainavu plānošana; teritorijas plānošana; plānošanas dokumenti; tematiskais plānojums; dokumentu analīze